Még nem tudni, mi történt

Fegyveres támadás a kaliforniai San Bernardinóban, áldozatok

Több fegyveres tüzet nyitott a kaliforniai San Bernardinóban, a tűzoltóság szerint több áldozat is van.

2015.12.02 21:00MTI
Maps

Legkevesebb 14 halottja és legalább ugyanennyi sebesültje van annak a támadásnak, amelyet feltehetően három, katonai ruhát, talán repeszálló mellényt viselő elkövető hajtott végre szerdán a kaliforniai San Bernardinóban.

A rendőrség a gyanúsítottak után indított hajszájához csatlakoztak a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), valamint az Egyesült Államok Alkohol-, Dohány-, Lőfegyver- és Robbanóanyag-ügyi Irodájának (ATF) ügynökei is.

A lövöldözés egy fejlődési zavarokkal küszködő pácienseket kezelő szociális intézményhez, az Inland Regional Centerhez tartozó konferenciaközpontban történt, amelyet sajtójelentések szerint valószínűleg az amerikai egészségügyi minisztérium bérelt ki. Szemtanúk szerint a karabélyokkal felfegyverzett támadók egy sötét terepjárón hagyták el a helyszínt.

Egyes beszámolók szerint a rajtaütés során robbanások is hallatszottak. Tűzszerészek a támadást követően robottal robbantottak fel egy gyanús csomagot.

A médiában megszólaltatott egyes biztonsági szakértők szerint az, hogy egy összehangolt, több elkövető által végrehajtott támadásról van szó, amely után a tettesek elmenekültek a helyszínről, utalhat arra, hogy egy kormányellenes milícia a felelős.

Hivatalosan nem erősítették meg, hogy terrortámadás történt volna.

Az incidensről Lisa Monaco belbiztonsági tanácsadó tájékoztatta Barack Obama elnököt.

Obama a CBS televíziónak nyilatkozva ismételten a fegyverhez jutásra vonatkozó törvények megszigorítását sürgette. Egyebek között a vásárlók hátterének ellenőrzésére és egyéb ésszerű intézkedések bevezetésére szólított fel a tömegmészárlások megelőzése érdekében.

"A tömeges lövöldözések olyan rendszeressé váltak ebben az országban, amihez nincs hasonló a világban" - mondta.

Obama elnök a múlt heti, Colorado Springs-i lövöldözés után is hasonlóképpen nyilatkozott, rámutatva, hogy elnöksége hátralevő részében különös hangsúlyt fektet majd e problémára.

A 212 ezres San Bernardino mintegy 100 kilométerre keletre fekszik Los Angelestől. A város 2012-ben csődöt jelentett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.