Szigor

Lengyelországban leállítják a lombikbébi-program állami finanszírozását

Az új lengyel kormány leállítja a vitatott lombikbébi-program állami finanszírozását Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter döntése nyomán, érvénytelenítve az előző kormány határozatát.

2015.12.02 12:54MTI

Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter, aki az októberi választásokon győztes nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) két hete hivatalba lépett kormányának tagja, kedd esti sajtóértekezletén jelentette be, hogy a jövő év közepéig tartó kormányprogramot nem hosszabbítja meg.

Radziwill más prioritásokat jelölt meg, köztük a nyugdíjasok gyógyszerköltségei és az eddiginél szélesebb körű betegségmegelőzési programok állami finanszírozását.

A miniszter ezzel érvénytelenítette elődje, Marian Zembala döntését. Zembala a választások nyomán ellenzékbe került jobbközép liberális Polgári Platform (PO) egészségügyi minisztere volt, és már a választások után, távozó miniszterként további négy évvel meghosszabbította a vitatott lombikbébi-programot. A program finanszírozására a jövő évi költségvetésben 40 millió zlotyt (mintegy 3 milliárd forintot) különítettek el. Zembala egyebek mellett a többi uniós tagállam e témában alkalmazott gyakorlatával érvelt.

A PiS politikusai akkor "nagyon átgondolatlan lépésről" beszéltek, felháborítónak minősítve, hogy a posztjáról távozó Zembala ilyen fontos döntést hozott.

A méhen kívüli mesterséges megtermékenyítés körüli lengyelországi társadalmi vita nyáron élénkült meg amiatt, hogy az akkor még parlamenti többséget élvező PO júniusban jóváhagyta a meddőség gyógyítását szabályozó törvényt, amely megkönnyíti az in vitro módszer állami finanszírozását, lehetővé teszi a megtermékenyített petesejtek lefagyasztását, az eljárást a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé teszi, és megengedi, hogy a petesejtet egy idegen, névtelen "béranya" méhébe beültessék.

A PiS többek között a lengyel legfelsőbb bíróság kritikus álláspontjára hivatkozik, amely szerint a jelenlegi szabályozás nem az orvostudomány legfrissebb eredményein alapul, hiányosan határozza meg a magzat fogalmát, és nem felel meg a lengyel alkotmánynak és családjogi előírásoknak sem. A PiS több politikusa, valamint Andrzej Duda államfő többször leszögezte: nem magát a méhen kívüli mesterséges megtermékenyítést ellenzik, hanem mindenekelőtt azt, hogy a megtermékenyített petesejteket lefagyasztják.

Lengyelországban 2013-ban indult el az államilag finanszírozott lombikbébi program. Hozzávetőleg 11 milliárd forintos támogatással november elejéig 17 ezer nő részesült ilyen kezelésben, aminek eredményeképpen 3644 gyermek született. Ezzel párhuzamosan egyre többen tájékozódnak a meddőségkezelés természetes módszere, az úgynevezett NaPro technológia iránt, amely - több lengyel szakértő véleménye szerint - hatásosabb a méhen kívüli mesterséges megtermékenyítésnél, és a meddőség okait, nem pedig tüneteit kezeli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.