Illegális bevándorlás

Rendszeres bejelentkezésre kötelezné a feltételezett szélsőségeseket az osztrák belügyminiszter

Johanna Mikl-Leitner sürgette, hogy a szíriai harcokból visszatértek beidézhetők legyenek és a hatóságok rendszeresen meggyőződhessenek arról, vajon tovább radikalizálódtak-e vagy esetleg már nem jelentenek veszélyt a társadalomra.

2015.12.01 21:28MTI

Rendszeres bejelentkezésre kötelezné a feltételezett szélsőségeseket, egyúttal megváltoztatná a biztonsági erőkre vonatkozó törvényt is az osztrák belügyminiszter egy kedden ismertetett törvényjavaslat szerint.

Johanna Mikl-Leitner sürgette, hogy a szíriai harcokból visszatértek beidézhetők legyenek és a hatóságok rendszeresen meggyőződhessenek arról, vajon tovább radikalizálódtak-e vagy esetleg már nem jelentenek veszélyt a társadalomra. A belügyminisztérium indoklása szerint erre a hatósági bejelentkezésre akár politikai tömegrendezvények idején is kötelezhetnék a gyanús személyeket.

A belügyminiszter kezdeményezte továbbá azt is: a bécsi egyetem szakértői vizsgálják meg, hogy Ausztriában elrendelhető-e a franciaországihoz hasonló szükségállapot, akkor ugyanis több terrorizmusellenes rendkívüli és megelőző jellegű intézkedést tudnának foganatosítani.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) visszafogottan nyilatkozott a belügyminiszteri javaslatról, Werner Faymann kancellár azt ígérte, amennyiben elkészül a tervezet áttanulmányozza majd.

Jelenleg 250, fegyveres szélsőségesnek tartott ember tartózkodik Ausztriában, és nagyjából ezren szimpatizálnak az Iszlám Állammal (IÁ) - mondta egy korábbi nyilatkozatában Peter Gridling, a terrorelhárítási hivatal igazgatója, aki szerint azonban arra nincsenek konkrét jelek, hogy a terrorszervezet aktívan tevékenykedne az országban. A Der Standard című napilap információi szerint hetven, egykor Szíriában harcoló IÁ-katona van Ausztriában, ők főleg csecsen származásúak, de vannak boszniaiak is.

A parlament belügyi bizottsága kedden a menekültügyi ellátás keretén belüli napidíj megemeléséről döntött. A tervezet jövő héten kerülhet az osztrák parlament elé.

Az elmúlt napokban a karintiai-szlovén határon utazott be a legtöbb menekült Ausztriába, hétfőn a hatóságok több mint háromezer emberrel számoltak. A karintiai tartományi vezető Peter Kaiser a menekültügyi eljárás felgyorsítását és a kiutasítás megkönnyítését szorgalmazta.

Az Ausztriába érkező menekültek száma egyre mérséklődik. A stájerországi Spielfeld határátkelőnél kedd délelőtt 750-en voltak, őket ausztriai befogadóközpontokba szállították tovább. A szomszédos Bad Radkersburgban nem érkeztek menekültek. Az elmúlt 24 órában kevesebb, mint ezer menekült lépte át a határt Spielfeldnél.

Kedden Bécs városa a tervezettnél egy hónappal később átvette a bécsi Erdberg negyedben található menekültbefogadóhely működtetését a Caritas és az osztrák szamaritánus szervezettől. A főváros harmadik kerületében található befogadóhelyen főként olyan családokat szállásoltak el, akik az alapellátásban is részesülnek. Jelenleg 660-an vannak itt elhelyezve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.