Illegális bevándorlás

EU-s terv készül a bevándorlók közvetlen légi beutaztatásáról

A hétvégén megállapodás született Ankarával a migránsok kaotikus beáramlásának leállításáról.

2015.12.01 21:19MTI

Az Európai Bizottság egy tervet készít arról, hogy Törökországból közvetlen légi járatokon hozzanak be az unió területére menekülteket korlátozott számban - közölték kedden illetékesek, miután a hét végén megállapodás született Ankarával a migránsok kaotikus beáramlásának leállításáról.

Az unió pénzt a vízumszabályok enyhítését és a csatlakozási tárgyalások felgyorsítását ajánlotta fel Törökországnak, a bevándorlók áradatának csökkentése fejében. A terhek megosztásához tartozna a pénzen kívül valószínűleg ez a terv is, miszerint egyes szíriaiakat közvetlenül utaztatnak át az EU-ba - mondták a források.

A bizottság az alkalmi áttelepítési tervet még a 28 uniós csúcsvezető december 17-18-ra kitűzött találkozója előtt beterjeszti megvitatásra. Törökországon kívül Libanonból és Jordániából is érkezhetnek ezen az úton menekültek.

A vasárnapi brüsszeli uniós-török csúcs alkalmából nyolc ország már megvitatta, hogy bekapcsolódjanak ebben a tervbe.

Németország a legelszántabb támogatója, de a Benelux-államok, valamint Ausztria, Svédország, Finnország és Görögország is részt vett a megbeszélésen, és Franciaország csatlakozása is elképzelhető. Ugyanakkor EU-tisztségviselők megjegyezték, hogy nem szükségszerűen fognak mindannyian bekapcsolódni az elképzelés megvalósításába: állítólag a hollandok és a finnek a legszkeptikusabbak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.