NATO-külügyminiszterek

Megkezdte működését az atlanti szövetség bukaresti regionális parancsnoksága

A parancsnokság arra szolgál, hogy amennyiben NATO-csapatokat vezényelnek a szövetség délkeleti térségébe, ellássa azok parancsnoklását.

2015.12.01 18:15MTI

A NATO-külügyminiszterek brüsszeli tanácskozásával egy időben, kedden Bukarestben hivatalosan megkezdte működését a szövetség úgynevezett "magas készültségi fokozatú" többnemzetiségű hadosztályparancsnoksága, amely arra szolgál, hogy amennyiben NATO-csapatokat vezényelnek a szövetség délkeleti térségébe, ellássa azok parancsnoklását.

A parancsnokság a szövetség délkeleti szárnyán fekvő tagállamok közötti regionális katonai együttműködés gócpontjaként is szolgál - közölte honlapján az atlanti szövetség. A parancsnokság tervezett létszáma 280 fő, felügyeletét a nápolyi egyesített főparancsnokság látja el.

A parancsnokság fontos hozzájárulást jelent a NATO kollektív védelmi képességeihez - hangsúlyozta Josef Blotz vezérőrnagy, aki a NATO brüsszeli központjában a vezérkari szintű műveleti és tervezési részleg igazgatója.

"A mai beiktatás azt jelzi, hogy időben megfelelően halad a készenléti akcióterv megvalósítása" - mondta Blotz, utalva arra, hogy a NATO tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozóján átfogó intézkedéscsomagot fogadtak el a megváltozott biztonsági környezetre való reagálásról. A biztonsági környezet új - keleti és déli - kihívásainak áttekintése, a lehetséges válaszadás mikéntje az egyik kiemelkedően fontos téma a NATO-külügyminiszterek most zajló brüsszeli értekezletén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.