Iszlám Állam

A németek többsége a terrorveszély növekedésétől tart

Németországban a lakosság túlnyomó többsége szerint növekszik a terrorveszély a hadsereg (Bundeswehr) szíriai küldetése miatt.

2015.12.01 17:25MTI

A YouGov közvélemény-kutató intézet vizsgálata szerint a német lakosság 71 százaléka tart a terrorveszély növekedésétől annak révén, hogy a Bundeswehr a kormány szándéka szerint az észak-iraki kurd önvédelmi erők (pesmergák) támogatása után közvetlenül is részt vesz az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet szíriai állásai elleni nemzetközi műveletben.

A németek csupán 18 százaléka véli úgy, hogy a tervezett hangsúlyosabb német szerepvállalás nem vezet a terrorveszély növekedéséhez.

Ugyanakkor a Bundeswehr formálódó új küldetésének társadalmi támogatottsága jelentősnek mondható, a lakosság 45 százaléka helyesli, hogy német katonák részt vegyenek az IÁ elleni szíriai küzdelemben, míg a kormány által a törvényhozás alsóházának (Bundestag) javasolt missziót elutsítók aránya 39 százalékos - mutatta ki a YouGov hírportálokon ismertetett felmérésében.

A második világháború emléke miatt hagyományosan pacifista beállítottságú német politikai kultúra közegében mindig nehéz elfogadtatni a Bundeswehr csatlakozását egy támadó jellegű külföldi művelethez. A koszovói és az afganisztáni küldetés után a szíriai misszió mindössze a harmadik ilyen művelet lenne 1945 óta.

A Bundestag pénteken szavaz a kormány előterjesztéséről. A jobbközép CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) alkotta nagykoalíció csaknem 80 százalékos többségére tekintettel biztosra vehető, hogy a Bundestag felhatalmazást ad a kormánynak a művelet megkezdéséhez.

Németország ugyan csatlakozott az IÁ ellen szervezett, amerikai vezetésű nemzetközi koalícióhoz, de mostanáig tartózkodott attól, hogy közvetlenül részt vegyen a terrorszervezet szíriai állásai elleni légitámadásokban. Helyette a pesmergák kiképzésében, felfegyverzésében vállalt részt, és ösztönzi a konfliktus tárgyalásos rendezésére irányuló kezdeményezéseket.

Berlin így támogatja az ENSZ Szíria-ügyi különmegbízottjának munkáját, és jórészt a német diplomácia erőfeszítései révén indult meg októberben az úgynevezett bécsi folyamat, a szíriai polgárháború lezárását és a politikai átmenet megindítását célzó tárgyalássorozat, amelyhez az Egyesült Államoktól Oroszországig és Szaúd-Arábiától Iránig 17 országot sikerült megnyerni.

Miután viszont a november 13-ai párizsi terrortámadások miatt Franciaország segítséget kért az uniós tagállamoktól, a berlini vezetés nem zárkózhatott el a hangsúlyosabb részvételtől az IÁ elleni műveletben. Ugyanakkor a német légierő (Luftwaffe) továbbra sem bombázza majd az IÁ állásait. A tervek szerint felderítő és légi utántöltő gépek bevetésével segíti a szövetségeseket, a haditengerészet (Deutsche Marine) pedig kivezényel egy fregattot a Charles de Gaulle francia repülőgép-hordozó védelmére. A német hadsereg a műholdas felderítő kapacitása révén is támogatja majd az IÁ elleni harcot, és a szolgálatváltásokra készenlétben álló tartalékkal, valamint a nemzetközi vezérkarba delegált katonákkal együtt egy 1200 fős kontingenst állít ki a küldetésre.

Németország azzal is támogatja Franciaországot, hogy a francia erők tehermentesítésére 200-ról 650-re emelik a Bundeswehr Maliban szolgáló kontingensének maximális létszámát. Tervezik továbbá, hogy 100-ról 150-re emelik a pesmergák kiképzésében segédkező katonák számát, és 850-ről 980-ra növelik az afgán biztonsági erők kiképzésében résztvevők katonák számát.

A YouGov felmérése szerint ezeket a terveket sem övezi többségi társadalmi támogatottság.

A terrorveszély emelkedésétől való félelemmel kapcsolatban a belügyminiszteri konferencia (IMK) - tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testületének - elnöke, Roger Lewentz Rajna-vidék-Pfalz tartományi belügyminiszter keddi nyilatkozatában kiemelte, hogy a terrorfenyegetettség a kormány kezdeményezésétől függetlenül, továbbra is magas, hiszen az IÁ célkeresztjében nem csupán bizonyos országok állnak, hanem a nyugati értékrend, életforma egésze. A biztonsági szervek azonban nem rendelkeznek konkrét támadásra utaló adatokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.