Áradat

Illegális bevándorlás - Ismét több ezer ember érkezésére számítanak Ausztriában

Az utóbbi napok visszaesése után összesen több mint háromezer menekült érkezésére számítanak hétfő éjfélig Karintiában, az osztrák-szlovén határ mentén szolgálatot teljesítőket is meglepte a megnövekedett migránsáradat.

2015.11.30 21:35MTI

Vasárnap 1200, szombaton 1600 ember lépte át az osztrák-szlovén határt Karintia tartománynál, hétfő kora délutánig viszont már 1400-an.

A tartományi rendőrség tájékoztatása szerint már délután befutott egy menekültekkel teli busz, az este folyamán még további kettő érkezésére számítanak.

Az embereket továbbutaztatják a határról, sokan közülük a tartományban töltik az éjszakát. A klagenfurti és a villachi átmeneti befogadóhely az utóbbi napokban kiürült, így a helyiségek már fertőtlenítve várják a menekülteket.

Az utóbbi két hónapban Karintiában több száz rendőr és katona teljesített szolgálatot, hogy elvégezze a menekültek utaztatásával kapcsolatos munkákat. A tartományban két hónap alatt több mint 50 ezer menekültet láttak el és összesen 120 ezer ételadagot osztottak ki a klagenfurti és a villachi befogadóhelyen.

Stájerországba alig érkeznek menekültek, hétfőn hajnalban nem volt senki a spielfeldi és a bad radkersburgi átkelőnél. Hétfőn dél körül tíz menekült várt a spielfeldi határátkelőnél, ahol jelenleg zajlik a 3,7 kilométeres kerítés és a menekülteket fogadó folyosók építésének előkészítő munkálatai. Ameddig az érintett földtulajdonosokkal zajló tárgyalások nem zárulnak le, addig bizonytalan, hogy mikor kezdik el építeni a kerítést.

Hétfőn a jóváhagyási folyamat végéhez ért a szigorított menekültügyi eljárás Ausztriában. A belügyminisztériumi javaslat szerint visszamenőleges hatállyal már november közepétől érvényes lehet a megváltozott menekültügyi eljárás, amely a kérelmezők számára szigorított, az eddigi öt év helyett legfeljebb három évig tartó meghatározott időszakra szóló menekültstátust biztosítana, valamint a családok egyesítését is határozott feltételekhez kötné.

Ha ezek után már nem áll fenn a menekültkérelemre jogosító körülmény, kiutasíthatják a menekülteket az országból, ha viszont igen, akkor még két évig meghosszabbíthatnák a dokumentum érvényességét. Amennyiben ezek után sem javul az adott menekült anyaországában a helyzet, a státus határozatlan időre lenne biztosítható.

A tervezetet számos kritika érte. A jóváhagyási folyamat során véleményező érdekvédelmi szervezetek és a bécsi városvezetés illetékesei szerint is kérdéses, hogy a rendelkezés mennyire felel meg az alkotmánynak és az emberi jogok európai egyezményének. Legfőképp a családegyesítés szigorítása kapcsán hangzott el kritika, a bírálók szerint a kiskorúak számára veszélyes lehet a családtól hosszabb időre való elszakítás, hiszen ez esetben várhatóan több anya venné igénybe az embercsempészek szolgáltatásait.

A bécsi tartományi vezetés szerint a szigorított menekülteljárás csupán bürokratikus terheket róna az államra. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint pedig az intézkedés negatívan hatna a menekültek integrációs esélyeire.

A tervezetet jelenleg a parlament belügyi bizottsága tanulmányozza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.