Önvédelmi célból felszerelt

Levegő-levegő rakétákkal szálltak fel orosz gépek

Ezek a rakéták hatvan kilométeren belül lévő célpontok megsemmisítésére alkalmasak.

2015.11.30 19:23MTI

A Szu-34-es orosz vadászbombázók hétfőn első alkalommal szálltak fel a szíriai légtérben úgy, hogy nem csupán bombákat vittek magukkal, hanem önvédelmi célból kis- és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákat is - mondta az orosz hírügynökségeknek Igor Klimov, az orosz légierő sajtószóvivője.

A Reuters által is idézett tájékoztatásból - amelyet például a RIA Novosztyi orosz hírügynökség is közölt - kiderült: a szíriai légtérben hétfőn légi hadműveletekkel megbízott Szu-34-esek ezúttal már nem csupán OFAB-500-as légibombákkal és KAB-500 típusú irányítható légibombákkal szálltak fel, hanem olyan kis- és közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétákkal is, amelyeket önvezérléses robbanófejjel láttak el. Ezek a rakéták hatvan kilométeren belül lévő célpontok megsemmisítésére alkalmasak - mondta a szóvivő.

Klimov hangsúlyozta, hogy ezek a rakéták önvédelmi célt szolgálnak. Erre a lépésre az orosz fél amiatt szánta el magát, hogy a múlt hét elején a török légierő egyik F-16-os vadászgépe lelőtt egy orosz vadászbombázót. A gép pilótája és navigátora is sikeresen katapultált, de földet érés közben golyózáport zúdítottak rájuk.

A pilóta, Oleg Peskov alezredes életét vesztette, Konsztantyin Murahtyin százados, a gép navigátora azonban életben maradt, őt a szíriai és orosz különleges egységek menekítettek ki a harci övezetből, a türkmén felkelők által uralt területről a szíriai Latakia tartományban.

Az orosz vadászgép lelövése jelentős feszültséget okozott Törökország és Oroszország között. A török álláspont szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Az életben maradt navigátor vitatja ezt, ahogy azt a török állítást is, miszerint a török légierő többször is felszólította őket a légtér elhagyására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.