Persona non grata

Nem kívánatos Oroszországban Soros György

Megállapították, hogy Soros György két nem-kormányzati szervezete (NGO) veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjét és az állam biztonságát.

2015.11.30 19:20MTI

Az orosz főállamügyészség nem kívánatossá nyilvánította Soros György magyar származású amerikai milliárdos két alapítványát, a Nyílt Társadalom Alapítványt és a Nyílt Társadalom Intézetének (OSI) Támogatási Alapítványát.

A főállamügyészség képviseletében Marina Gridnyeva hétfőn médiabeszámolók szerint közölte: azt állapították meg, hogy a két nem-kormányzati szervezet (NGO) veszélyezteti Oroszország alkotmányos rendjét és az állam biztonságát.

A két alapítvánnyal szembeni vizsgálatot az orosz törvényhozás kezdeményezte július elején. Moszkvai politikusok rendszeresen oroszellenes retorikával, az ország érdekeibe való beavatkozással vádolják Soros Györgyöt. Többük szerint Soros volt a társfinanszírozója 2013-2014 telén a Viktor Janukovics akkori, oroszbarát ukrán elnök elleni ukrajnai tömegmegmozdulásoknak.

Az orosz igazságszolgáltatás korábban szintén nem kívánatossá nyilvánította az amerikai kongresszus társfinanszírozásában működő Nemzeti Demokráciaalapítványt (National Endowment for Democracy). Akkor az orosz lépés ellen tiltakozott a moszkvai amerikai nagykövetség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.