Igyekeznek javítani a helyzetükön

Törökország 1300 Görögországba tartó migránst állított elő

Törökországban mintegy 2 millió szíriai menekült, továbbá iraki és afganisztáni menekültek ezrei élnek.

2015.11.30 19:18MTI

Mintegy 1300, Görögországba tartó migránst állítottak elő a török hatóságok az égei-tengeri partokon hétfőn, néhány órával az Európai Unióval a menekültáradat megfékezéséről megkötött megállapodás után. A török rendőrök szíriaiak, irakiak, irániak és afgánok százait, valamint három embercsempészt állítottak elő Canakkale tartomány Ayvacik városa közelében - közölte a parti őrség.

Az elmúlt hónapokban ez volt a legnagyobb ilyen művelet, a migránsokat egy kiadatási állomásra szállították, ahonnan többeket deportálni fognak - közölték a nevük elhallgatását kérő illetékesek.

Ahmet Davutoglu török kormányfő vasárnap megállapodott az Európai Unió vezetőivel, hogy Törökország erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, az EU pedig 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását.

A négy év alatt a szíriai polgárháború elől menekülők közül 500 ezren Törökországon keresztül - életük kockáztatásával, nem biztonságos hajókon - Görögországba utaztak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint az úgynevezett kelet-földközi-tengeri útvonalon közel hatszázan haltak meg. Törökországban mintegy 2 millió szíriai menekült, továbbá iraki és afganisztáni menekültek ezrei élnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.