Egy síita zarándoklat idején

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Bagdadban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn a Kerbelába tartó síita zarándokok közelében Bagdadban, kilenc ember meghalt, 21 társuk megsebesült.

2015.11.30 17:11MTI

A merényletet az iraki fővárostól északra fekvő, főként síiták lakta as-Saab elővárosban, egy ellenőrző pontnál követték el. Rendőrségi tájékoztatás szerint a halottak között négy katona is van.

Ez volt az első merénylet, amióta megkezdődött az arbaín ünnep, amikor a síiták Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának Kerbela szent városban lévő sírjához zarándokolnak. Az évente megtartott zarándoklatot a hívők védelmére hozott biztonsági intézkedések ellenére gyakran kísérik erőszakos cselekmények.

Ugyancsak hétfőn az iraki katonaság felszólította az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista csoport kezén lévő Ramádiban tartózkodó polgári személyeket, hogy hagyják el a várost. Az AP hírügynökség szerint ez annak a jele lehet, hogy az iraki kormányerők offenzívát indíthanak a tartományi székhely visszafoglalására.

Az iraki televízióban hétfőn ismertetett közleményből további részletek nem derülnek ki. Egyelőre nem tudni, hogy a Ramádi visszafoglalására indítandó, régóta várt hadműveletre rövidesen sor kerül-e. Az Egyesült Államok vezette szövetségesek szombaton hét légicsapást mértek az IÁ főbb állásaira és fegyverraktáraira a városban.

A dzsihadisták májusban foglalták el Ramádit, miután a kormányerők visszavonultak állásaikból. A nyugat-iraki el-Anbár tartomány székhelye 115 kilométerre fekszik Bagdadtól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.