Nem lesz ennek jó vége

"Török" pékségre mért csapást az orosz légierő

Oroszország és Törökország viszonyában jelentős feszültség érzékelhető azóta, hogy a török légierő múlt hét elején lelőtt egy orosz vadászbombázót. Egyre "szebb" a történet...

2015.11.30 10:45MTI

Egy török humanitárius szervezet által épített pékségre mért légicsapást az északnyugat-szíriai Idlíb városban az orosz légierő - jelentette hétfőn az Anadolu török hírügynökség.

A Török Humanitárius Segélyalap (IHH) 16 hónappal ezelőtt létesítette a megtámadott pékséget, amely naponta 65 ezer kenyeret sütött, 40 ezer embert látva el élelemmel - közölték a segélyszervezet illetékesei.

Burak Karacaoglu, az IHH hatayi irodájának egyik képviselője elmondta, hogy az orosz légierő az Idlíb körzetébe tartozó Szarakibban vasárnap támadta meg a pékségét. A légicsapás nem szedett halálos áldozatot a dolgozók közül - tette hozzá.

Bulent Yildrim, az IHH elnöke az Anadolu hírügynökségnek a történtekkel kapcsolatban azt mondta, "amennyiben pékségek, táborok a támadások célpontjai, az azt jelenti, hogy a cél valamennyi szíriai ember elpusztítása".

Oroszország és Törökország viszonyában jelentős feszültség érzékelhető azóta, hogy a török légierő múlt hét elején lelőtt egy orosz vadászbombázót. A Szu-24-es típusú gép pilótája és navigátora is sikeresen katapultált, de földet érés közben golyózáport zúdítottak rájuk. A pilóta életét vesztette, a navigátornak viszont sikerült elmenekülnie.

A török álláspont szerint az orosz gép megsértette a török légteret. Az életben maradt navigátor vitatja ezt, ahogy azt a török állítást is, hogy a török légierő többször is felszólította őket a légtér elhagyására.

A légicsapások során az IS fontos útvonalait és olajkészleteit is bombázták

A kazah elnök közös tényfeltáró bizottságot szorgalmaz

A kazah elnök felszólította hétfőn Oroszországot és Törökországot, hogy alakítsanak közösen tényfeltáró bizottságot a múlt heti légi incidens kivizsgálására.

Nurszultan Nazarbajev úgy fogalmazott, hogy bármilyen nehéz is, Moszkvának és Ankarának létre kell hoznia egy tényfeltáró bizottságot.

Gyorsan ki kell vizsgálni az incidenst, felelősségre kell vonni a vétkeseket, el kell ismerni a hibákat, és helyre kell állítani a jó kapcsolatokat - mondta. "Erre szólítom a barátainkat Oroszországban és Törökországban" - hangoztatta Nazarbajev.

A kazah elnök arról is beszélt, hogy a világra komoly veszélyt jelent a nemzetközi terrorizmus, amely annak következménye, hogy külső erők belügyekbe való beavatkozással rombolják egy adott ország államiságát. "Ahol nincs államiság, ahol nincs hatalom, ott szabadnak érzik magukat mindenféle banditák, szélsőségesek és terroristák" - így Nazarbajev.

Az elnök szerint manapság új, eddig nem látott valósággal szembesül a világ. Mások a lehetőségek és mások a kockázatok, mint korábban, és minden nap érkeznek jelentések emberek tucatjainak halálával járó terrortámadásokról. "Sajnos, ez lassan megszokott dologgá válik" - mondta Nazarbajev.

Izrael kicsit másként fogalmaz...

Egy orosz harci repülőgép a közelmúltban tévedésből megsértette Izrael légterét, de miután az izraeli hatóságok kapcsolatba léptek vele, rögvest visszatért Szíria területe fölé - ismerte el Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter. "Mivel az orosz gépek nem támadnak minket, nincs szükség arra, hogy automatikusan - még ha tévedés is történik - lelőjük őket" - fogalmazott. Az orosz gép lelövése után az oroszok Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert telepítenek gépeik védelmére, és ezzel teljesen felszámolták a repüléstilalmi övezet lehetőségét. Ugyanakkor az Sz-400-as rendszer kiépítése Izraelt is érinti, mert a rendszer több száz kilométerre azonosítani tudja a repülőgépeket, ezért ezentúl az izraeli légierőnek is alaposan meg kell fontolnia szíriai bevetéseit...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.