Ámokfutó

Vélhetően abortuszellenes nézeteket vall a Colorado Spings-i fegyveres támadó

Egy névtelenül nyilatkozó rendőrségi alkalmazott szerint a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Robert Lewis Dear kijelentette, hogy ellenzi a magzati szervek felhasználását.

2015.11.29 20:55MTI
Facebook

Vélhetően az abortuszt és az embriószövet-kísérleteket ellenző nézeteket vall az a férfi, aki pénteken megölt egy rendőrt és két civilt, amikor Colorado Spingsben megtámadta egy művi vetéléseket is végrehajtó szervezet helyi klinikáját.

Egy vasárnap névtelenül nyilatkozó rendőrségi alkalmazott szerint a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított Robert Lewis Dear kijelentette, hogy ellenzi a magzati szervek felhasználását. A klinikát üzemeltető Planned Parenthood szervezet szombaton a támadás szemtanúira hivatkozva közölte, hogy a férfi abortuszellenes meggyőződésű.

Az erőszakcselekmény indítékát, amelyben öt rendőr és négy polgári személy is megsebesült, hivatalosan egyelőre nem közölték.

A Planned Parenthood egyebek között nőgyógyászati ellátást biztosító és abortuszokat is végrehajtó nonprofit szervezet. Vezetőit több - vitatott hitelességű - rejtett videofelvétel alapján magzati szervkereskedelemmel vádolták meg, mert orvosi kutatásra felhasználható embriószövet eladásáról tárgyaltak.

Az érintettek szerint az országos tiltakozást kiváltó felvételeket manipulálták, de azok így sem azt bizonyítják, hogy a Planned Parenthood törvénytelen vagy etikátlan tevékenységet folytatna. Republikánus honatyák egyébként régóta a szervezet szövetségi támogatásának leállítását szorgalmazzák.

Az 57 éves Dearnek, aki először hétfőn jelenik majd meg a bíróság előtt, korábban családon belüli erőszak, állatkínzás, a szomszéd kutyájának meglövése és leselkedés miatt volt dolga a hatóságokkal. A Coloradóba Dél-Karolinából átköltözött Dear szomszédjai szerint a gyanúsított erősen Obama-ellenes.

A férfi az elmúlt években egy áram nélküli kalyibában, illetve egy lakótrélerben élt. Sajtóértesülések szerint katasztrófa-túlélésre rendezkedett be.

Barack Obama elnök az eset kapcsán a hétvégén ismételten sürgette, hogy az Egyesült Államokban nehezítsék meg a bűnözők és elmebetegek fegyverhez jutását. Kijelentette, hogy elnökségének hátralevő részében kiemelt figyelmet fog szentelni a lőfegyverek tartására vonatkozó előírásoknak, és bírálta azokat a politikusokat, akik a kérdésben meghajolnak a befolyásos Nemzeti Lőfegyver Egyesület (NRA) akarata előtt.

Az amerikai Nemzeti Abortusz Szövetség összesítése szerint a Colorado Springs-i incidenst megelőzően, 1977 óta az Egyesült Államokban terhességmegszakítást végző klinikák nyolc alkalmazottját ölték meg és 17 ellen kíséreltek meg gyilkosságot. Ilyen intézmények elleni pokolgépes támadást 42, gyújtogatást 182, rongálást pedig több ezer alkalommal jegyeztek fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.