Terrorizmus

Véget vetnének a "garázsok iszlámjának" Olaszországban

Az olasz kormány azt tervezi, hogy bezáratja az illegálisan működő muszlim imahelyeket a terrorizmus elleni intézkedések keretén belül.

2015.11.28 08:38MTI

"Olaszországban négy mecset és több mint 800 muszlim imahely van. Be fogjuk záratni az illegális és engedély nélküli imahelyeket, nem azért, hogy megakadályozzuk a vallásgyakorlást, hanem hogy ez rendezett hátterű helyeken történhessen" - fogalmazott Angelino Arfano belügyminiszter a dél-olaszországi Lecce városában egy rendezvényen, amelyen a terrorizmusról és "a garázsok iszlámjáról", más szóval a titkos, bejelentetlen muszlim imahelyek társadalmi hatásáról volt szó.

Az ilyen illegális imahelyek egy része szándékosan azért nem folyamodik hivatalos engedélyért, mert titokban akar működni. Egy másik részük esetében azonban a szükség szüli az illegalitást, mivel az engedélyeztetés általában nem problémamentes, gyakran a helyi hatóságok ellenkezése miatt.

Angelino Alfano a leccei rendezvényen a terrorizmus veszélyéről szólva azt is elmondta, hogy a világon nincs kockázatmentes hely, "ahogy azt a 2001 óta eltelt időszak drámai kronológiája is bizonyítja". Csak a megelőzés jelenthet megoldást, és "eddig a hírszerzési munkánk és a megelőzés működött" - mondta az olasz belügyminiszter.

Olaszországot és különösképpen Rómát - mint a katolikus egyház központját - gyakran fenyegeti terrortámadással propagandaanyagaiban az Iszlám Állam közel-keleti dzsihadista szervezet, amely a november 13-i, 130 halálos áldozatot szedő párizsi merényleteket is magára vállalta. A közelmúltban az Egyesült Államok is arra figyelmeztette Rómát, hogy szélsőségesek támadásokra készülhetnek olasz területen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.