Illegális bevándorlás

Csökkent a Németországba belépő menedékkérők száma

A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség csütörtökön 6561 illegális határátlépést regisztrált. Ez a legalacsonyabb szám novemberben.

2015.11.27 19:55MTI

Csökkent a Németországba érkező menedékkérők száma a pénteken megjelent hivatalos adatok szerint.

A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség csütörtökön 6561 illegális határátlépést regisztrált. Ez a legalacsonyabb szám novemberben. A második legalacsonyabb számot hétfőn jegyezték fel, akkor 6718 ember lépett be Németországba jogcím nélkül.

A naponta érkezők száma november 5-én haladta meg legutóbb a 10 ezres határt (akkor 10 485 illegális határátlépést jegyeztek fel), és november 8-án haladta meg legutóbb a 8 ezres határt (amikor 8381 illegális határátlépést regisztráltak), azután pedig két héten keresztül rendre 7-8 ezer fő lépett be az országba jogcím nélkül.

A szövetségi rendőrség szerint a hét eleje óta tapasztalható kismértékű csökkenésből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, korai lenne trendfordulóról beszélni.

A kimutatás alapján november eleje óta mintegy 207 ezren léptek be illegálisan Németországba. Ők nem mind helyben kívánnak menedékjogi kérelmet benyújtani, vannak köztük, akik csak átutaznak az országon, például Svédország felé.

A Németországban maradni szándékozó emberek számát a menedékkérők regisztrálását és tartományok közötti elosztását szolgáló EASY (Erstverteilung von Asylbegehrenden, azaz menedékkérők elsődleges elosztása) nevű nyilvántartási rendszer mutatja meg. Ebben a legutóbbi hivatalos adatok szerint novemberben a hónap 24. napjáig bezárólag 192 827 ember adatait rögzítették.

Németországban drámaian fölerősödött a menekülthullám a Magyarországról induló menedékkérők beengedéséről szeptember 5-ére virradóra hozott döntés óta, az időközben eltelt szűk negyedévben több mint 500 ezer menedékkérő érkezett az országba. Ekkora tömeg érkezésére még nem volt példa a modern menekültügy 1953-ban kezdődött németországi történetében.

A menekültügyi rendszer túlterheltségét jelzik pénteki sajtóbeszámolók, amelyek szerint az elbírálására váró menedékjogi kérelmek száma a szeptemberi 280 ezerről 328 ezerre emelkedett, holott a menekültügyi eljárásokat lefolytató szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF) zajló létszámfejlesztés révén a lezárt ügyek száma az év eleje óta napi 1000-ről 1600-ra emelkedett.

A menedékjogi kérelmet személyesen kell benyújtani a BAMF-nál, ehhez időpontot kell kérni. A hivatalnál a következő három hónapra minden ügyfélfogadási időpont betelt, új időpontokat pedig egyelőre nem osztanak, így több százezren nem tudják benyújtani kérelmüket.

A közhangulat azonban az utóbbi hetekben nem változott jelentősen. A ZDF országos közszolgálati televízió pénteken ismertetett közvélemény-kutatási adatai szerint a németek 52 százaléka nem gondolja, hogy az ország megbirkózik a menekültek nagy számával. A bizakodók aránya 46 százalék. Október elején ez az arány 51:45 volt.

Ugyanakkor a reprezentatív felmérésben megkérdezettek csupán 10 százaléka számolt be arról, hogy lakóhelye környékén a menekültek, menedékkérők jelenléte nagy, vagy nagyon nagy gondot okoz. A megkérdezettek 47 százaléka azt mondta, hogy lakókörnyezetében semmilyen problémát nem okoznak a menekültek, menedékkérők.

A ZDF Politbarometer című felméréssorozatának aktuális eredményei szerint a kormánypártok választói támogatottsága sem változott lényegesen, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség 39 százalékon áll, éppen úgy, mint egy hónappal korábban, a szociáldemokraták (SPD) pedig egy százalékponttal gyengültek, támogatottságuk 25 százalékos.

A menekültválság mélyülésével egyre erősödő, jobboldali populistaként számon tartott parlamenten (Bundestag-) kívül Alternatíva Németországnak (AfD) viszont már 9 százalékon áll, míg a legutóbbi, 2013-as Bundestag-választáson még nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.