Mol-INA

Lekerült az Interpol körözési listájáról Hernádi Zsolt

A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának neve pénteken már nem szerepelt az Interpol internetes körözési listáján.

2015.11.27 16:13MTI

A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának ügyét az MTI megkeresésére a nemzetközi rendőri szervezet egyelőre nem kommentálta.

A lyoni székhelyű Interpol 2013. október 2-án adott ki vörös jelzést Hernádi Zsolt ellen. Ez a legmagasabb szintű riasztás, amely tájékoztatja a szervezet összes tagállamát arról, hogy az illetőt keresik a riasztást kérő ország, jelen esetben Horvátország hatóságai. A Mol vezetőjéről akkor két fotót és a személyes adatait tették közzé az interneten.

Ausztria és Németország egyébként már november 12-én felfüggesztette a Hernádi Zsolt elleni horvát elfogatóparancs végrehajtását, s erről az Interpol bécsi irodája értesítette a horvátországi irodát.

A horvát ügyészség azzal vádolta Hernádi Zsoltot: cége 10 millió euró kenőpénzt fizetett Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, hogy ennek fejében a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett - a veszteséges gázüzletág kivételével. A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a Sanader-perben elhangzottakat, és leszögezte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat.

A horvát hatóságok 2013-ban adtak ki ellene körözést azután, hogy a magyar üzletember állításuk szerint nem jelent meg Zágrábban egy tárgyaláson.

A magyarországi Fővárosi Törvényszék a horváthoz hasonló ügyben korábban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen, a horvát illetékesek azonban úgy döntöttek: ez nem befolyásolja a Mol elnöke elleni horvátországi eljárást, ezért az folytatódhat.

A Hernádi Zsolttal szembeni nemzetközi körözés megszüntetése összefüggésben állhat azzal, hogy csütörtökön a zágrábi megyei bíróság tanácsa döntése alapján Ivo Sanader volt horvát kormányfő elhagyta a remetineci börtönt, miután a horvát alkotmánybíróság kedden jóváhagyta Sanader ügyvédeinek fellebbezését, és úgy döntött, hogy a legfelsőbb bíróság korábban alkotmányellenesen hosszabbította meg a volt kormányfő vizsgálati fogságát.

Ivo Sanadert a zágrábi megyei bíróság 2012 novemberében nem jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélte háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt. A legfelsőbb bíróság a büntetést tavaly jogerősen nyolc és fél évre enyhítette. A volt horvát miniszterelnök ezt követően eljárási hibák miatt az alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért, amely idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó ítéletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.