A technológia diadala

Párizsi terror: árulkodó mobilok

A francia rendőrség sokat köszönhet a modern technikának.

2015.11.27 16:00ma.hu
Screenshot

Bármilyen sokan is átkozzák a modern kor okos kütyüit a technológiai újítások mindennapi életünk megkérdőjelezhetetlen részei, és amellett, hogy időnként eltávolítják egymástól az embereket igen hasznosak is lehetnek.

Remek példa a párizsi terrortámadás éjszakája és az azt követő időszak. A rengeteg halálos áldozattal járó terrorsorozat idején a közösségi média óriási szerepet játszott a helyszínen tartózkodók életében. Mivel rengetegen töltötték fel az információkat a támadások során az emberek tudták merre meneküljenek, merre ne menjenek semmiképp sem és a rendőrség is pontosabb képet kapott, hol mi történik a városban.

Szintén a modern technológia segítette a kormányszervek dolgát, hogy a még életben lévő felelősöket felkutassák. Persze sokakat kiráz a hideg, hogy a rendőrség vagy a titkosszolgálatok bármikor lehallgathatják telefonjukat vagy ellenőrizhetik egyéb kommunikációjukat. Most azonban hasznosnak bizonyult a követhetőség, hiszen a terroristák rejtekhelyeit például egy, a támadás előtt elküldött SMS alapján sikerült beazonosítani.

Bár magát a támadást nem sikerült így megakadályozni végül a rendőrség mégis megtalálta a terrorakció szellemi atyjának tartott Abdelhamid Abaaoudot, aki az elfogására tett kísérlet közben életét vesztette.

Ahogy egyre több technológiai eszköz kapcsolódik hálózatba úgy nő az esélye annak, hogy a jövőben az ilyen támadások megakadályozhatóak lesznek. A telefonok helyadatait, a hangokat és a térfigyelő kamerák képeit elemző adatbányász szoftverek a jövőben talán elég okosak lesznek ahhoz, hogy kiszűrjék a rossz szándékú, de arctalan embereket a tömegből, és még a tervezés során megakadályozzák a terrorcselekményeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.