Illegális bevándorlás

Német belügyminiszter csak kopogáskor nyitna ajtót

A miniszter egy nappal azután nyilatkozott, hogy párttársa, Angela Merkel kancellár megerősítette: a kormány folytatja a nyitott kapuk politikáját bevándorlásügyben.

2015.11.26 14:39MTI

Európának meg kellene határoznia a befogadható menekültek számának felső határát, ez azonban a politikai menedékkérelemre vonatkozó alapjogot nem befolyásolná - mondta Thomas de Maiziere német belügyminiszter a Der Standard című osztrák napilapnak adott interjújában csütörtökön.

Javaslata szerint a tervezhetőbb menekültpolitika érdekében kontingensekbe szervezve kellene befogadni a migránsokat, hiszen utaztatásukat most az embercsempészek szervezik, és ez nem folytatható így tovább.

A német kereszténydemokrata párthoz (CDU) tartozó miniszter egy nappal azután nyilatkozott, hogy párttársa, Angela Merkel kancellár megerősítette: a kormány folytatja a nyitott kapuk politikáját bevándorlásügyben.

De Maiziere úgy vélte: sokan attól tartanak, hogy az Európába áramló emberek nem mind védelmet keresnek, azonban szerinte ha meghúzzák a befogadottak létszámának felső határát, akkor az erről szóló párbeszéd is eredményesebb lesz az unió tagállamai között.

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy ezáltal felgyorsulna a menekültek vonulása, a német miniszter úgy nyilatkozott: ennek elkerülése végett meg kell erősíteni az unió külső határait, tájékoztatása szerint jelenleg ez képezi a Törökországgal folytatott tárgyalások alapjait.

De Maiziere hangsúlyozta: szükség lenne a menekültügyi eljárás gyorsítására is, hiszen minél előbb ki kell derülnie, ki maradhat az egyes országokban.

Tájékoztatása szerint a német kormány intézkedéscsomagjában az is szerepel, hogy tárgyalásokat folytassanak Törökországgal, védjék az unió külső határait és csökkentsék az újonnan érkező menekültek létszámát.

Elmondta: 2009 és 2011 közötti előző belügyminisztersége idején összesen 40 ezer menekültkérő érkezett Németországba évente, és ilyen számok mellett még lehetett nagyvonalúan bánni a befogadással. A jelenlegi drámaian növekvő számokra azonban reagálni kell - hangsúlyozta de Maiziere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.