Iszlám Állam

Terroristák verték agyon az IÁ-ból meneküli próbáló tinilányt

A 17 éves Sabra Kesinovic megbánta, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz és egérutat keresett. A terroristák viszont elkapták a Rakkából menekülő fiatal lányt és agyonverték.

2015.11.26 09:46ma.hu

Sabra az Iszlám Állam több propagandaanyagához is adta az arcát, miután elhagyta Bécset, hogy barátnőjével, a 16 éves Sabina Selimovic-csal csatlakozzon a terrorcsoporthoz - írja az atv.hu két osztrák lapra hivatkozva.

atv.hu

A két tinédzsert ezt követően iszlám fejszalagban és Kalasnyikovot lengetve, álarcos férfi dzsihádistákkal körülvéve mutogatták, sőt van olyan felvétel is róluk, ahol burkába burkolva az ujjukkal az ég fele mutogatnak.

Az osztrák kormány nem kívánta kommentálni az Österreich és a Kronen Zeitung újságokban Kesinovic agyonveréséről megjelent beszámolókat.

„Egyedi eseteket nem tudunk kommentálni” – fogalmazott Thomas Schnöll, az osztrák külügyminisztérium szóvivője. Mindkét osztrák nőről azt feltételezik, hogy meghalt. Selimovic már korábban életét veszthette, korábbi sajtóhírek szerint a szíriai harcokban ölték meg.

A Krone Zeitung pedig egy meg nem nevezett tunéziai nőre hivatkozva, aki a két tinédzsert ismerte Rakkában, azt állítja, hogy Kesinovicot meggyilkolták.

Az osztrák lapnak nyilatkozó tunéziai nő szintén önként jelentkezett "asszonynak" Iszlám Államhoz, de később sikeresen megszökött a Rakkában és Szíria, valamint Irak számos területén rémuralmat gyakorló terrorszervezet fogságából.

atv.hu/Twitter

"Allahot fogjuk szolgálni"

Kesinovic és Selimovic is bosnyák menekültek gyermekei voltak, akik a kilencvenes években a délszláv háború elől menekültek Ausztriába. A két lány 2014-ben tűnt el otthonából, családtagjaik elől titkolva, hogy csatlakoznak az Iszlám Államhoz. "Ne keressetek bennünket. Allahot fogjuk szolgálni, és meghalunk érte" - ennyi volt az összes információ, amit hátrahagytak hozzátartozóiknak. 

Kesinovic Szíriából még egyszer hazatelefonált a nővérének, hogy jól van, majd ezt követően csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Hamarosan azonban a lány meggondolta magát.

2014 végén már azt írta családjának, hogy haza akar térni, mert elege van a mindennapos erőszakból.

A két tinilány sajtóértesülések szerint dzsihádista fegyveresek felesége lett Szíriában. Selimovic a francia Paris Match magazinnak írt SMS-ben cáfolta, hogy terhes, és azt állította, hogy boldog Szíriában. "Itt valóban szabad lehetek. Gyakorolhatom a vallásomat, amit Bécsben nem tehettem" – fogalmazott.

Selimovic haláláról először tavaly jelentek meg hírek. "Nemrég kaptunk információt két 15 éves bosnyák lányról, akik elhagyták Ausztriát. Mindketten az Iszlám Államhoz csatlakoztak. Az egyik meghalt a szíriai harcokban, a másik eltűnt" – fogalmazott akkor David Scharia, az ENSZ Biztonsági Tanács terrorizmus ellenes bizottságának szakértője.

A hatóságok egy Bécsben élő muzulmán hitszónokot vádolnak a két nő beszervezésével az Iszlám Államba. A férfi tagadta a vádat. A Mirszád O-ként emlegetett férfit Abu Tezsda néven is ismerik. A múlt évben több különböző ügyben is letartóztatott férfi egy terrorizmust finanszírozó hálózatnak is tagja volt.

A lányok haláláról kiszivárgó legutóbbi jelentéseket egyikük családja sem kommentálta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.