Lelőtt orosz gép

A másodpilóta szerint a törökök nem kérdeztek, hanem egyből lőttek

"Nem volt figyelmeztetés, se rádión, sem vizuális módon, egyáltalán nem volt kontakt, mielőtt lelőtték a gépet."

2015.11.25 18:42ma.hu
Screenshot

Konstantin Murakhtin az orosz állami hírügynökségnek, a Sputniknak nyilatkozott a szíriai bázison, ahova azt követően szállították, hogy orosz katonák kimentették az éjszaka folyamán. A másik pilóta, Oleg Peshkov sebesülten ért földet, de "barbár módon meggyilkolták a dzsihádisták". Az orosz légierő vadászgépét kedden lőtték ki a törökök, a 6000 méter magasan repülő Szu-24-esből a gépet vezető két pilóta katapultált. Egy biztos, nem ez az első alkalom, hogy a törökök a légterük megsértésével vádolják az oroszokat, több alkalommal jelezték, hogy bármilyen, az ország légterét megsértő gépet le fognak lőni.

Az oroszok szerint a gép a szír légtérben repült, mikor kilőtték, ugyanakkor a török jelentések arról szólnak, hogy a török légvédelem többször is figyelmeztette a gépet, mielőtt lőttek, de nem kaptak választ.

A törökök szerint 5 perc alatt 10-szer figyelmeztették a gépet, azonban a másodpilóta máshogy meséli a történteket, szerinte meg sem próbálták figyelmeztetni őket. "Ehhez elég csak megérteni a különbséget egy kéthajtóműves szuperszonikus vadászbombázó repülőgép és egy F16-os között. Ha annyira figyelmeztetni akartak volna minket, semmi mást nem kellett volna tenniük, mint mellénk repülnek. De nem volt semmi, egyszer csak rakéta csapódott a gép hátsó részébe. Annyira váratlanul ért minket, hogy még csak manőverezni sem tudtunk."

Egy amerikai katonai szóvivő az ABC News-nak azt nyilatkozta, hogy megvizsgálták a hangcsatornák felvételeit a két gép között, és azon hallhatók a figyelmeztetések. A NATO teljes vállszélességgel a török verzió mellett állt ki.

"Természetesen számtalanszor repültünk már ott, úgy ismertük a területet mint a tenyerünket." A másodpilóta szerint kedden is ugyanazon az útvonalon közlekedtek, mint előzőleg szoktak. "Vakon is simán elvezetném a gépet"

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.