Terror

Nem lesz orosz-török háború

Az orosz külügyminiszter hangúloyzta, hogy nem indítanak háborút a törökök ellen. Ugyanakkor a közös orosz-török tervek bánhatják a történteket. Például az első török atomerőmű beruházás.

2015.11.25 16:11MTI

Az orosz katonai repülőgép lelövésének fényében Moszkva alaposan megvizsgálja a közös orosz-török beruházási terveket, köztük a Törökország első atomerőművének építését is - közölte Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

Nem akar jósolni Putyin szóvivője


Peszkov a 22 milliárd dolláros, eddigi legnagyobb orosz beruházás jövőjével kapcsolatosan nem kívánt jóslatokba bocsátkozni. A négy, egyenként 1200 megawattos reaktorblokkból álló Akkuyu erőmű építéséről 2010-ben kötött megállapodást a két ország. Az első reaktor építése idén áprilisban kezdődött, és Oroszország eddig 3 milliárd dollárt fektetett be. A tervezett atomerőmű a török elektromosenergia-szükséglet mintegy 17 százalékát fedezné. Az első reaktorblokk üzembe helyezését 2020-ra tervezik.

Előzőleg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arra figyelmeztetett szerdán, hogy az orosz vadászgép előző napi lelövése miatt Moszkva lemondhat néhány fontos orosz-török közös projektet. A kormány honlapján megjelent közlemény szerint Medvegyev hangsúlyozta, hogy az incidens következményeként a török vállalatok veszíthetnek oroszországi piaci részesedésükből.

Folytatják hadjáratukat az orosz bombázók

Dmitrij Peszkov elmondta, hogy Vlagyimir Putyin elnök nem vitatta meg a NATO-tagországok vezetőivel az Sz-400-as rakétavédelmi rendszernek a szíriai Latakia tartományban lévő Hmejmim légi támaszpontjára való telepítését. Hozzátette: az orosz légierő folytatja Szíriában a szélsőséges csoportok elleni légicsapásokat.

"Az orosz repülőgépek, harci gépek folytatják a hadjáratot: terrorista infrastruktúrát semmisítenek meg, megakadályozzák a terrorizmus fő pénzforrásának számító törvénytelen kőolaj- és kőolajszármazék-szállításokat"- hangsúlyozta a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy a szíriai orosz hadműveletek befejezése után az arab államban marad-e az orosz Sz-400 rakétarendszer, Dmitrij Peszkov közölte: nem áll a rendelkezésére ezzel kapcsolatos információ. Utalt rá, hogy Putyin elnök szerda reggel Sz-300 típusú légvédelmi rakétarendszer Szíriába telepítését rendelte el. Ezután javasolta a védelmi minisztérium a korszerű Triumf (NATO kódnevén: SA-21 Growler) légvédelmi Sz-400-asok telepítését, amit az elnök végül jóváhagyott.

Nem lesz orosz-török háború

Szergej Nariskin, az orosz parlament alsóházának elnöke Valíd Muallem szíriai külügyminiszterrel tartott közös szerdai sajtótájékoztatóján az Sz-24 orosz harci gép elleni támadás felelőseinek megbüntetését követelte. A gépet kedden lőtte le a török légierő F-16-os gépe a török-szíriai határ közelében. Ankara állítása szerint a vadászgép megsértette a török légteret, Moszkva szerint viszont mindvégig Szíria felett repült.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte az orosz vadászgép lelövéséhez hasonló támadásokat, egyúttal kijelentette: Oroszország nem indít háborút Törökország ellen. "Nem indítunk háborút Törökország ellen, kapcsolatunk a török néppel nem változott" - mondta szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. Oroszország azonban nem hagyhatja válasz nélkül a török katonaság lépését, és Moszkva "komolyan átértékeli" az orosz-török viszonyt - tette hozzá az Interfax hírügynökség jelentése szerint. Putyin elnökhöz hasonlóan Lavrov is a Törökországgal megkötött szerződések komoly átgondolását ígérte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.