Párizsi klímacsúcs

Obama már a klímacsúcs első napján találkozik Kína és India vezetőjével

Az amerikai elnök várhatóan lerója majd kegyeletét a november 13-i párizsi terrortámadások áldozatai előtt.

2015.11.25 07:48MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A kínai elnökkel és az indiai kormányfővel is találkozik majd a párizsi klímacsúcs első napján Barack Obama amerikai elnök, hogy lendületet adjon az ENSZ égisze alatt megrendezendő, kéthetes konferencia munkájának - közölte kedden a Fehér Ház.

A csúcs, amelyen a várakozások szerint csaknem 140 ország és terület vezetői vesznek majd részt, jövő hétfőn kezdődik. Ben Rhodes, az amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Barack Obama, Hszi Csin-ping és Narendra Modi a megbeszélésekkel "erőteljes üzenetet kíván küldeni a klímaváltozás elleni elkötelezettségéről".

Rhodes elmondta, hogy az amerikai elnök várhatóan lerója majd kegyeletét a november 13-i párizsi terrortámadások áldozatai előtt és hogy a világ vezetőinek a klímacsúcson való részvétele "a terrorizmussal szembeni erő és kitartás világos jele lesz".

A nap folyamán a washingtoni Fehér Házban a konferenciát szintén a terrorizmussal szemben megingathatatlanság megnyilvánulásaként méltatta Obama és Francois Hollande francia elnök.

Paul Bodnar, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának az energetika és a klímaváltozás kérdéseiben illetékes főtanácsadója elmondta, hogy az amerikai-kínai, illetve az amerikai-indai csúcstalálkozótól nem várható új bejelentés, de a három nagyhatalom vezetői áttekintik majd a december 11-ig tartó konferencia fő kérdéseit.

A klímacsúcs indításakor újabb Obama-Hollande megbeszélés is lesz. Az amerikai elnök emellett a tengerszint emelkedése miatt veszélyeztetett szigetországok vezetőivel is találkozik majd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.