Illegális bevándorlás

10 milliárd eurós válságkezelési alap felállítását kezdeményezik

Tízmilliárd eurós alap felállítását javasolja az európai migrációs válság kezelésére Sigmar Gabriel német és Emmanuel Macron francia gazdasági miniszter.

2015.11.24 21:47MTI

Sigmar Gabriel kedden Berlinben, a német munkaadói szervezetek szövetségének (BDA) konferenciáján elmondott beszédében kiemelte, nem azért kezdeményezik az alap felállítását, mert azt gondolják, hogy másoknak nem kellene részt vállalniuk a válságkezelésből, hanem azért, mert az a tapasztalatuk, ha Németország és Franciaország "előremegy", akkor Európa "követi majd" őket.

Az alap forrásait a Szíria térségében élők helyzetének javítására és az uniós külső határok biztosítására kell fordítani, mert csak így lehet a "kaotikus" bevándorlást a kontingensekre alapozott megoldással felváltani, és megőrizni a belső határellenőrzés nélküli Schengeni Övezetet - mondta Sigmar Gabriel.

Emmanuel Macron beszédében kiemelte, hogy a migrációs válságra közös európai megoldást kell kidolgozni, és meg kell akadályozni, hogy a válság miatt megosztottá váljon az Európai Unió.

"A megoldás nem kevesebb, hanem több Európa" - hangsúlyozta a francia miniszter.

Úgy vélte, azért megy a legtöbb menekült Németországba, mert azt remélik, hogy munkához jutnak. Ez esély a felívelő német gazdaságnak a további kibontakozáshoz, de Németországnak az uniós partnerek szolidaritására is szüksége van a helyzet kezeléséhez.

A konferencián beszédet mondott Angela Merkel kancellár is, aki ismét hangsúlyozta, hogy szerinte nem lehet a válságot a német-osztrák határon megoldani. Az uniós külső határok biztosítására kell összpontosítani, és a kontingensek révén meg kell osztani a válság terheit Törökország és az EU, illetve a kvóták révén az EU tagállamai között - fejtette ki a kancellár.

Hozzátette, hogy az uniós integrációt a menekültpolitika területén is ki kell teljesíteni, a gazdasági és a valutaunió mintájára a menekültügyben is egységes szabályozást kell kialakítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.