Újságírók figyeltek fel rá

Eltávolították az EU zászlaját a lengyel kormány sajtóterméből

Beata Szydlo miniszterelnök szakított "Európa-barát elődeinek gyakorlatával".

2015.11.24 20:42MTI

Eltávolították az Európai Unió zászlaját a lengyel kormány sajtóértekezleteinek otthont adó teremből - figyeltek fel rá kedden Varsóban az újságírók, akik itt találkoztak az ország miniszterelnökével az új kabinet első munkaülése után. Az AP hírügynökség úgy fogalmazott: Beata Szydlo szakított "Európa-barát elődeinek gyakorlatával", és eltávolíttatta az EU zászlaját a teremből.

Szydlo a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) múlt héten beiktatott kabinetjének első ülése után tartott sajtóértekezletet. A hiányzó zászlóra vonatkozó újságírói kérdésre a miniszterelnök elmondta: a lengyel kormány üléseit és a különféle egyeztetéseket követő sajtótájékoztatókat "a legszebb, fehér-piros zászlókkal a háttérben" tartják meg.

Lengyelország az EU aktív tagja, s "az uniós tagságot nagyra értékelve olyan politikát fog folytatni, hogy e tagság minél több haszonnal járjon a lengyel állampolgárok, a lengyel gazdaság számára" - tette hozzá.

A kormányfő - feltehetően a párizsi merényletek utáni európai biztonsági helyzetre, valamint az ukrán válságra utalva - fontos körülménynek nevezte, hogy "ezekben a nehéz időkben" Lengyelország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak.

Lengyelország 2004 óta az Európai Unió tagja. Azóta a lengyel állami intézmények többségét, ezen belül a kormányhivatalt is a lengyel és az EU-zászlók egyaránt díszítik. Az előző kormány, melynek élén a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) állt, a felváltva felállított uniós és nemzeti zászlók "társaságában" tartotta meg sajtóértekezleteit. A PiS az Európai Parlamentben az EU megreformálására törekvő Európai Reformerek és Konzervatívok (EKR) frakciójába tartozik.

A PiS politikusai a nyilatkozataikban többször az európai demokrácia azon alapelvét hangsúlyozták, hogy az EU a szuverén nemzetállamok közössége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.