Lelőtt orosz gép

Az orosz külügyminiszter lemondta szerdára tervezett törökországi látogatását

Az orosz külügyminiszter november 25-én az orosz-török közös stratégiai tervező csoport ötödik ülésén tervezett részt venni.

2015.11.24 19:37MTI

"Döntést hoztunk: lemondjuk az Oroszországi Föderáció és a Török Köztársaság külügyminiszteri szintű találkozóját, amelyet holnapra terveztünk Isztambulban" - mondta Lavrov újságíróknak a dél-oroszországi Szocsiban. Az orosz külügyminiszter november 25-én az orosz-török közös stratégiai tervező csoport ötödik ülésén tervezett részt venni.

Lavrov kijelentette azt is: nem javasolja az orosz állampolgároknak, hogy Törökországba utazzanak, mivel a terrorveszély ott nem kisebb, mint Egyiptomban, ahol egy pokolgépes merénylet miatt lezuhant egy orosz utasszállító a múlt hónapban.

"Nem ajánljuk állampolgárainknak, hogy turisztikai vagy más céllal a Török Köztársaságba utazzanak. Terrorista megnyilvánulások kritikus tömege kezd felhalmozódni a török területeken" - hangsúlyozta a miniszter. Utalt Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi nyilatkozatára is, amely szerint az orosz vadászgép lelövésének súlyos következményei lesznek az orosz-török kapcsolatokra nézve.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács külügyi bizottsági elnöke Facebook-oldalán felvetette azt a javaslatot is, hogy Moszkvának minden nemzetközi kapcsolatot be kellene fagyasztania Ankarával.

Időközben a Roszturizm, az orosz állami turisztikai hivatal figyelmeztetést adott ki a Törökországba utazók számára. "A közel-keleti térségben kialakult kiélezett helyzet kapcsán a Roszturizm felhívja az orosz turistákat, hogy minden kockázat és lehetséges nehézség figyelembe vételével felelős és megfontolt döntések alapján válasszák meg utazásuk útvonalát" - állt a hivatal közleményében.

Az egyik legnagyobb orosz utazási iroda, a Natali Tours kedden felfüggesztette a törökországi utak árusítását az országban uralkodó "instabil politikai helyzetre" hivatkozva.

Tavaly 4,5 millió orosz turista látogatott Törökországba, ami a kis-ázsiai ország turistaforgalmának 12 százalékával a második legnagyobb csoportot képezi a német turisták mögött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.