Terrorizmus

Négy marokkóit kiutasítottak Olaszországból, mivel öngyilkos merényletekre buzdítottak

Egy ötödik marokkói férfit is köröznek, aki a hatóságok szerint azonban már elhagyta Bolognát és Irakba utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

2015.11.24 16:12MTI

A terrorizmus internetes terjesztése miatt kiutasítottak Olaszországból négy, marokkói állampolgárságú bevándorlót, akik évek óta Bologna közelében éltek és dolgoztak - jelentette be kedden az olasz belügyminisztérium.

A marokkóiak az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet dzsihadista fegyvereseit és az öngyilkos merényleteket éltették az általuk működtetett és látogatott honlapokon, harci technikákat mutattak be, útmutatásokat adtak erőszakos akciókhoz, valamint merényletek elkövetésére.

Az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság (Digos) régóta megfigyelés alatt tartotta a 30 és 40 év közötti marokkóiakat. Kiutasításukat a bolognai ügyészség rendelte el a párizsi merényleteket követően hatályba léptetett olasz nemzetbiztonsági intézkedések értelmében.

Egy ötödik marokkói férfit is köröznek, aki a hatóságok szerint azonban már elhagyta Bolognát és Irakba utazott, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz.

Az év eleje óta 59 terrorizmussal gyanúsított személyt utasítottak ki Olaszországból, köztük négy imámot, muzulmán vallási vezetőt is.

A rendőrség kedd hajnalban Rómában razziát tartott a Baobab bevándorló-szálláson: huszonhárom eritreait, etiópot és marokkóit vettek őrizetbe, mivel semmilyen személyazonosító dokumentummal nem rendelkeztek. A Baobab azon bevándorlók egy részének ad szállást, akik júniusban elfoglalták a közeli Tiburtina római vasútállomást. A Vatikánban december 8-án kezdődő szent év miatt életbe léptetett biztonsági intézkedések között szerepel az olasz fővárosban levő migránsok ellenőrzése is.

Az olasz hatóságok megfigyelik az olaszországi börtönökben levő muzulmán elítélteket is, amióta kiderült, hogy az olasz Guantánamónak nevezett, a calabriai Rossanóban lévő börtönben fogva tartott társaik megünnepelték a párizsi merényleteket. A hatóságok szerint a terrorizmusért elítélt muzulmánok a rabok között próbálnak híveket toborozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.