Merényletek Párizsban

Egyperces csenddel emlékeztek az áldozatokra Franciaországban

A francia fővárosban teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek.

2015.11.16 12:32MTI
hirdetés

Egyperces csenddel emlékeztek hétfő délben Franciaországban a múlt heti párizsi merényletek áldozataira.

A francia fővárosban teljesen megállt az élet, a gyülekezési tilalom ellenére a République téren és a támadások helyszínein több százan emlékeztek.

Francois Hollande államfő és kormányának több tagja a Sorbonne egyetemen hajtott fejet az egyetem diákjaival és tanáraival együtt az áldozatok emléke előtt, ugyanis többségük az egyetemista korosztályhoz tartozott.

A nemzetgyűlésben is az udvaron emlékeztek meg a képviselők, a kórházakban, iskolákban és minden közintézményben közösen hajtottak fejet a jelenlévők. A tömegközlekedés és a vasúti közlekedés is megállt egy percre, a rádiókban szünetelt az adás, a televíziók a megemlékezések képeit sugározták. A pályaudvarokon hangosbemondókon át mondtak köszönetet az embereknek a közös emlékezés után. Volt olyan hely, ahol az emberek spontán módon a francia himnuszt, a La Marseillaise-t is elénekelték.

Hasonló megemlékezések voltak az egész országban.

A világ számos más országában is egyperces csenddel és más módokon emlékeztek a pénteki véres merényletek áldozataira.

A francia államfő vasárnaptól háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, szombat óta pedig rendkívüli állapot van érvényben az ország egész területén.

Délután Versailles-ban együttes ülést tart a parlament két háza, a nemzetgyűlés és a szenátus, ami nagyon ritka esemény, általában csak alkotmánymódosítások miatt kerül rá sor. Francois Hollande azért hívta össze a képviselőket, hogy ünnepélyesen kérje támogatásukat a nemzeti összefogáshoz a terrorizmus elleni harcban. Az elnök beszédét az ellenzék kérésére vita fogja követni.

A hat helyszínen elkövetett merényletsorozatban, amelyet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet magára vállalt, a vasárnapi hivatalos jelentések szerint 129-en haltak meg és több mint 350-en megsebesültek. Közülük 42 embert még mindig intenzív osztályon ápolnak, és többek állapota továbbra is életveszélyes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció hirdetés
hirdetés
hirdetés
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.