Akasztották a hóhért

Drónnal lőtték ki az Iszlám Állam lefejezős hóhérját

A brit miniszterelnök szerint önvédelmi akció volt az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet egyik legbrutálisabb kivégzője elleni támadás.

2015.11.13 13:55MTI

A kuvaiti születésű, de brit állampolgárságú Mohammed Emwazi ellen az amerikai légierő hajtott végre támadást drónok bevetésével péntekre virradó éjjel Szíriában.

David Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt pénteken felolvasott nyilatkozatában kijelentette: egyelőre nem lehet bizonyosra venni, hogy a légicsapásban Emwazi életét vesztette.

Cameron ugyanakkor barbár gyilkosnak és az Iszlám Állam első számú hóhérának nevezte a több nyugati túsz - köztük britek - lefejezéséért felelősnek tartott Emwazit, és kijelentette: az ellene végrehajtott támadás önvédelmi akció volt.

A brit kormányfő szerint ugyanis Emwazi igen sok további gyilkosságra készült, folyamatos és súlyos veszélyt jelentett ártatlan civilek életére nem csupán Szíriában, de Nagy-Britanniában és az egész világon is. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy Emwazi nagyon sok muszlimot is meggyilkolt - tette hozzá Cameron.

A 27 éves Emwazi Kuvaitban született, de hatéves korában szüleivel Londonba költözött és a londoni Westminster Egyetemen tanult számítógép-programozást.

A brit sajtó egybehangzó beszámolói szerint Emwazi már 2009-ben a brit elhárítás (MI5) látókörébe került, miután Tanzániába utazott, és ott a helyi hatóságok őrizetbe vették azzal a gyanúval, hogy a szomáliai as-Sabab iszlamista terrorcsoporthoz akar csatlakozni, majd kiutasították.

Screenshot

Nem sokkal később Kuvaitba költözött, ahol megnősült, és amikor egy ízben Londonba utazott, a brit hatóságok nem engedték vissza Kuvaitba. Később is több ízben megpróbálta elhagyni Nagy-Britanniát, mindannyiszor sikertelenül.

Emwazi egy email-üzenetben, amelyet egy barátjának küldött - és amelyet az ismerős nemrégiben a brit sajtó elé tárt -, azt állította, hogy az MI5 megpróbálta beszervezni, és amikor ezt visszautasította, a szolgálat állítólag "nehéz életet" jósolt neki.

Emberi jogi szervezetek Emwazi személyazonosságának megállapítása után, idén tavasszal annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ez is hozzájárulhatott radikalizálódásához, a Downing Street azonban e felvetéseket annak idején "szégyenteljesnek" nevezte és felháborodott hangvételű nyilatkozatban visszautasította.

Emwazinak a folyamatos megfigyelés és a meghiúsított kiutazási kísérletek ellenére két éve mégis sikerült valahogy kijutnia Nagy-Britanniából, és Szíriába utazott, ahol csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Nem sokkal később feltűnt azokon a videókon, amelyek James Foley és Steven Sotloff amerikai újságírók, két brit és egy amerikai segélyszervezeti aktivista, David Haines, Alan Henning és Peter Kassig, valamint egy japán újságíró, Goto Kendzsi brutális meggyilkolását mutatták.

A filmeken ugyanaz a londoni angol akcentussal beszélő, fekete maszkot viselő terrorista állt késsel a kezében, a guantánamói amerikai börtöntábor foglyainak ruhájához hasonló, narancssárga öltözetet viselő túszok mellett, sivatagi környezetben.

London már az első brutális gyilkosságról tavaly nyáron közzétett videó megjelenése után hivatalosan elismerte, hogy a terrorista minden bizonnyal brit állampolgár. Brit lingvisztikai szakértők megállapították, hogy a maszkos férfi a nyugat-londoni városrészekben honos angol akcentussal beszél.

Az Iszlám Állam fogságából kiszabadult túszok egybehangzó beszámolói szerint a terrorista egy négyfős, brit állampolgárokból álló osztag tagja volt. A négy brit "Beatles" néven volt közismert a korábbi túszok és a dzsihadisták körében egyaránt, tekintettel létszámukra és brit származásukra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.