Mesterséges megtermékenyítés

Meghosszabbította a vitatott lombikprogram finanszírozását a távozó lengyel egészségügyi miniszter

Meghosszabbította további négy évvel a mesterséges megtermékenyítés kezelését támogató, sokat vitatott kormányprogram finanszírozását Marian Zembala távozó lengyel egészségügyi miniszter.

2015.11.04 12:45MTI

A mesterséges megtermékenyítés körüli lengyelországi társadalmi vita nyáron elevenedett fel amiatt, hogy az akkor még parlamenti többséget élvező jobbközép liberális Polgári Platform (PO) júniusban jóváhagyta a meddőség gyógyítását szabályozó törvényt, mely megkönnyíti az in vitro módszer állami finanszírozását, lehetővé teszi a magzatok lefagyasztását, az eljárást a nem házasságban élő párok számára is elérhetővé teszi, és megengedi, hogy a magzatot egy idegen, névtelen anya testébe beültessék.

Az októberi választások nyomán ellenzékbe vonuló PO egészségügyi minisztere a közszolgálati televízió kedd esti adásában bejelentette: a 2019 végéig meghosszabbított program finanszírozására a jövő évi költségvetésben 40 millió zlotyt (mintegy 3 milliárd forintot) különítettek el. Zembala egyebek mellett a többi uniós tagállam e témában alkalmazott gyakorlatával érvelt.

A lombikprogram állami finanszírozása meghosszabbításának szándékát korábban bírálták a minapi választások nyomán kormányra kerülő nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) politikusai is. Stanislaw Karczewski, az előző választási ciklus szenátusi elnökhelyettese múlt pénteken "nagyon átgondolatlan lépésről" beszélt, felháborítónak minősítve azt, hogy a posztjáról távozó Zembala ilyen fontos döntést készül hozni.

A várhatóan önálló kormányt alakító PiS a jelenlegi meddősségkezelési szabályozás módosítására készül, hivatkozva többek között a lengyel legfelsőbb bíróság kritikus álláspontjára, miszerint a jelenlegi szabályozás nem az orvostudomány legfrissebb eredményein alapul, hiányosan határozza meg a magzat fogalmát, és nem felel meg a lengyel alkotmánynak és a lengyelországi családjogi előírásoknak sem. A PiS több politikusa, valamint Andrzej Duda, a párt jelöltjeként májusban megválasztott elnök többször úgy nyilatkoztak: nem magát a mesterséges megtermékenyítést ellenzik, hanem mindenekelőtt azt, hogy a magzatokat lefagyasztják.

Lengyelországban 2013-ban indult el az államilag finanszírozott lombikprogram. Hozzávetőleg 11 milliárd forintos támogatással november elejéig 17 ezer nő részesült ilyen kezelésben, melynek eredményeképpen 3644 gyermek született. Ezzel párhuzamosan Lengyelországban egyre többen tájékozódnak a meddőségkezelés természetes módszere, az úgynevezett NaPro technológia iránt, amely - több lengyelországi szakértő véleménye szerint - hatásosabb a mesterséges megtermékenyítésnél, és a meddőség okait, nem pedig a tüneteit kezeli. Kedden a kelet-lengyelországi Lublini vajdaság kisparlamentje - Lengyelországban elsőként - olyan pénzügyi keretet hagyott jóvá, amelyből a naprotechnológia módszerének népszerűsítését fedezik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.