Jog és törvényhozás

Magyar-olasz jogi találkozót tartottak a Római Magyar Akadémián

Az olasz jognak és törvényhozásnak a kelet-európai országok jogalkotására kifejtett hatásáról tartottak nemzetközi szimpóziumot csütörtökön a Római Magyar Akadémián (RMA).

2015.10.30 01:30MTI

A magyar és olasz jogászok részvételével rendezett konferencia az első tudományos találkozó volt, amely átfogó jelleggel foglalkozott azzal, hogy az olasz jogtudománynak és törvényhozásnak milyen szerepe és hatása volt a kelet-európai országokban a rendszerváltás előtti és utáni időszakban.

A szimpóziumon elhangzott előadások hangsúlyozták, hogy a magánjog és a közjog területén a római jogi hagyomány és jogtudomány kulcsfontosságú szerepet töltött be és tölt be ma is Európában és azon kívül is.

A konferencián többek között Paolo Ridola, a római Luiss egyetem alkotmányjogi professzora, Sandro Schipani a római La Sapienza egyetem római jogi professzora, valamint Hamza Gábor, a Római Jogi és Összehasonlító Jogtörténeti Tanszék professzora és Paczolay Péter római nagykövet, az Alkotmánybíróság korábbi elnöke vett részt. Ezt megelőzően az európai jog alapjaival és az új magyar alaptörvénnyel a római Lumsa egyetem jogász hallgatói is megismerkedhettek a Hamza Gáborral és Paczolay Péterrel tartott tanulmánynapon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.