Terror

Pokolgép robbant egy mecsetben

A merénylet végrehajtását egy Twitteren közzétett üzenetben az Iszlám Állam vállalta magára.

2015.10.26 21:55MTI
Shutterstock

Öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott fel hétfőn a Szaúd-Arábia déli részén lévő Nadzsrán város egyik mecsetében, aminek következtében legalább hárman meghaltak és tucatnyian megsebesültek - jelentette a szaúdi al-Arabíja hírtelevízió. A támadás elkövetését az Iszlám Állam vállalta magára.
A merénylet a síita al-Mashad mecsetben történt az esti imádság idején - közölte az sabq.org szaúdi internetes hírportál, de egyéb részletet nem ismertetett. Az al-Vatan című napilap egy videót tett közzé, amelyen a helyszínről pánikszerűen menekülő hívőket lehetett látni és egy gyermeket, aki térdre esett, miközben szirénák harsogtak és porral telt meg az utca levegője.

A merénylet végrehajtását egy Twitteren közzétett üzenetben az Iszlám Állam vállalta magára. A szunnita terroristák célpontjai a közlemény szerint egy szaúdi vallási kisebbség, az iszmaili síiták voltak.

A sivatagi királyságban az utóbbi időben gyakorivá váltak a mecsetek elleni támadások. Augusztus 6-án egy öngyilkos merénylet legalább 15 emberéletet követelt egy délnyugat-szaúd-arábiai mecsetben, amelyet javarészt a helyi biztonsági erők tagjai látogattak. Ezen támadás elkövetőjeként is az IÁ jelentkezett az interneten megjelent közleményében. Májusban két hasonló öngyilkos robbantásos merényletet követtek el síita mecsetek közelében a szunnita többségű Szaúd-Arábiában, ezeket is az IÁ vállalta magára. Ezekben összesen 25-en vesztették életüket.

A dzsihadisták az Arab-félsziget államain belüli vallási megosztottságot akarják kihasználni annak érdekében, hogy az ezekben az országokban uralkodó monarchiákat megbuktassák. Az IÁ már korábban is felszólította a királyságok fiatal szunnita muszlimjait, hogy támadjanak meg különböző célpontokat, köztük síita mecseteket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.