Visszavonják a működési engedélyét

Beszünteti működését a Transzaero légitársaság

Beszünteti működését Oroszország legnagyobb privát légitársasága, a Transzaero a jövő héten, miután az orosz légügyi hatóság jövő hétfőn visszavonja a működési engedélyét.

2015.10.22 05:30MTI

A Rosaviatsia október elején végzett vizsgálatot, amelyből kiderült, hogy a nehéz pénzügyi helyzetben lévő Transzaero már nem képes finanszírozni adósságait és folyamatos üzemelését. Így viszont nem felel meg az orosz előírásoknak, ezért jövő hétfővel visszavonják a működési engedélyét.

A Transzaero korábban az orosz államot kérte, hogy vállaljon kezességet 9 milliárd rubel értékű hitele felvételére. Nehéz anyagi helyzete miatt a légitársaság naponta mintegy hetven járatát törli.

Az orosz kormány október elsején jóváhagyta a Transzaero csődeljárásának megindítását. Egy hónappal ezelőtt még azt jelentették be, hogy Oroszország legnagyobb légitársasága, az Aeroflot 1 rubelért megvásárolja elsőszámú hazai versenytársa, a súlyos pénzügyi nehézségekkel küzdő Transzaero részvényeinek 75 százalékát plusz egy részvényt.

Bár kormányzati jóváhagyást élvezett a terv, végül meghiúsult.

A Transzaero és az 1923-ban alapított Aeroflot sok oroszországi és külföldi útvonalon is versenytárs volt. Az Aeroflot az idei első hét hónapban 14,6 millió, a Transzaero pedig 7,5 millió utast szállított.

A légitársaság utasainak létszáma 2,7 százalékkal nőtt az első fél évben, vesztesége pedig 8,57 milliárd rubel (131,2 millió dollár) volt. Rövid lejáratú hiteleinek összege június végén 45,8 milliárd rubelt, a teljes adóssága pedig 67,5 milliárd rubelt, azaz több mint 1 milliárd dollárt tett ki.

A szentpétervári székhellyel működő Transzaerót 1990-ben alapították, első járatát 1991 novemberében indította el Moszkva és Tel-Aviv között. Jelenleg 103 útvonalon működtet menetrend szerinti és charter járatokat. A cég flottája 97 gépből áll, és 64 további gépre, köztük négy Airbus A380-asra van rendelése, ezekből kettőt még az idén átvett volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.