Pentagon

Szíria - Létrejött az egyezség az amerikai és orosz harci gépek közötti konfliktus megelőzéséről

A dokumentum konkrét, a repülőgépek személyzete által követendő előírásokat tartalmaz, valamint földi "forró vonalat" létesít a két fél között az egyeztetett frekvencián folytatott légi kommunikáció összeomlása esetére.

2015.10.20 21:49MTI

Egyetértési memorandumot írtak alá kedden az amerikai és az orosz fegyveres erők képviselői egyebek között azokról a lépésekről, amelyek segítségével minimálisra csökkenthető a két országnak a Szíriában párhuzamosan légicsapásokat végrehajtó gépei közötti véletlen konfliktus lehetősége - jelentette be kedden a Pentagon.

Peter Cook, az amerikai védelmi tárca szóvivője szerint a dokumentum teljes szövegét Oroszország kérésére nem hozzák nyilvánosságra. Ugyanakkor elmondta, hogy az konkrét, a repülőgépek személyzete által követendő előírásokat tartalmaz, valamint földi "forró vonalat" létesít a két fél között az egyeztetett frekvencián folytatott légi kommunikáció összeomlása esetére.

A memorandum értelmében a felek munkacsoportot állítanak fel a további teendők megvitatására.

Cook szerint a protokoll a repülőgépek közötti biztonságos - a szóvivő által konkréten meg nem nevezett - távolság fenntartására szólít fel. A megállapodás nem irányoz elő együttműködést semmilyen területen, így a célpontokra vonatkozó értesülések megosztásában sem.

Moszkvában Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes a memorandum aláírását "fontos gyakorlati jelentőséggel" bíró pozitív lépésnek nevezte. Antonov szerint a felek állandó kommunikációs csatornákat hoznak létre és "meghatározzák a válsághelyzetekben való együttműködés mechanizmusát, beleértve a kölcsönös segítségnyújtást".

A miniszterhelyettes szerint az amerikaiak ígéretet tettek rá, hogy az egyeztetett szabályokat az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni nemzetközi koalíció többi tagjával is elfogadtatják.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadjáratot Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta közel-keleti országban a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Az amerikai harci repülők egy évvel ezelőtt kezdték meg légicsapásaikat az Iszlám Állam ellen, előbb Irakban, majd Szíriában. Az amerikaiak vezette IÁ-ellenes koalícióhoz több mint hatvan ország csatlakozott.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője kedden bejelentette, hogy John Kerry külügyminiszter szerdán Európába és a Közel-Keletre indul, hogy a szíriai válság megoldásáról és a fokozódó izraeli-palesztin erőszakcselekmények mérsékléséről tárgyaljon. Kerry a tervek szerint találkozik majd Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, valamint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel és Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.