Illegális bevándorlás

Szerb miniszterelnök: Belgrád semmiképp sem épít kerítést a határain

"Mások nyugodtan építsenek falakat. Mindenki más azt csinál, amit akar, mi nem fogunk falakat emelni. Bármilyen helyzetbe is kerülünk, a kezünkben tartjuk az irányítást".

2015.10.20 14:59MTI

Szerbia semmilyen körülmények között nem emel falakat vagy kerítéseket a határain - jelentette ki Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök kedden arra a hírre reagálva, hogy Zágráb kerítést építhet a horvát-szerb zöldhatáron; Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerint pedig a szerb-horvát határon pontosan az történik, amire számítani lehetett: a fizikai akadályok nem állították meg a migránsokat.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a kormányfő úgy fogalmazott: "Mások nyugodtan építsenek falakat. Mindenki más azt csinál, amit akar, mi nem fogunk falakat emelni. Bármilyen helyzetbe is kerülünk, a kezünkben tartjuk az irányítást".

Néhány ország a belső politikai válság miatt emel falakat - állapította meg Aleksandar Vucic, majd hozzátette: országában ilyen válság nincs, ezért kerítésépítésre sincs szükség. "Egyesek azt mondták, hogy ellenzik a falakat, amikor pedig nehéz helyzetbe kerülnek, mégis építeni kezdik azokat" - jelentette ki.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden kijelentette, hogy Szerbia európai választ vár a migránsválság kezelésére, a kerítések azonban nem jelentek megoldást. Felhívta a figyelmet arra, hogy migránsok egy nagyobb csoportja kedd dél körül áttörte a horvát rendőrkordont a Berkasovo-Bapska átkelőnél, így mintegy 4-5 ezer migráns jutott be Horvátországba. Ez is azt bizonyítja szerinte, hogy az történik, amit Szerbia már régóta mond, vagyis hogy "a falak, a kerítések, a drótok és a rendőrségi kordonok nem a legjobb módjai a válsággal való szembenézésnek". Megoldást kell találni, nem pedig fizikai akadályt állítani - tette hozzá. "Arra számítunk, hogy az Európai Unió talán már ezen a héten reagál, és meglátjuk, hogy hogyan tovább, hiszen úgy tűnik, hogy a szomszédaink nem találják fel magukat a migránsválság okozta helyzetben" - fogalmazott a belügyi tárca vezetője.

Hozzátette, hogy milliók érkeznek Európába a Közel-Keletről, és ezzel a nyomással még a nagyobb és fejlettebb országok sem tudnak teljes mértékben szembenézni, és ezek az emberek mind Szerbián haladnak át.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök éppen kedden közölte, hogy reggel valamivel több mint 12 ezer migráns tartózkodott az országban, és emlékeztetett arra, hogy Szerbián több mint kétszázezren haladtak át idén, mégsem kellett könnygázt bevetni, ami az ország "komolyságát, emberségét, toleranciáját és szolidaritását" bizonyítja.

A szociálisügyi minisztérium államtitkára pedig kedden Szabadkán kijelentette, az ország készen áll arra, hogy nagyobb számú migránsról, akár 2-3 ezer emberről is hosszabb távon gondoskodjon. A szabadkai Pannon RTV tudósítása szerint Nenad Ivanisevic hozzáfűzte, hogy Szerbiában legalább tíz befogadóállomás áll készen a migránsok fogadására a román, a horvát, a magyar és a bolgár határ mentén.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.