Illegális bevándorlás

Már több mint kétszázezer migráns érkezett Horvátországba, kerítés épülhet a szerb határon

A horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók most a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak

2015.10.20 11:53MTI
Forrás: Youtube

A horvát belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, a magyar-szerb zöldhatár lezárása óta 204 ezer 126 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt - közölte az Index.hr hírportál kedden.

Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Babska és Tovarnik körzetébe - hétfő éjféltől kedd 9 óráig 2558 migráns érkezett.

A horvát hatóságok péntek éjszaka óta megpróbálják lassítani a migránsáradatot, aminek következtében az illegális bevándorlók most a horvát-szerb határ szerb oldalán is feltorlódtak.

A szlovén rendőrség adatai szerint hétfőtől kedd reggelig 8 ezer migráns lépte át a szlovén-horvát határt, egy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül érkezett az országba, Ausztria felé pedig ugyanezen idő alatt 4 ezer 300 menedékérő távozott.

A magyar-horvát zöldhatár péntek éjféli lezárása óta a horvát kormány a horvát-szlovén határra szállítja a migránsokat, és nem irányítja többet őket a horvát-magyar határra.

Amennyiben Szlovénia és Ausztria drasztikusan csökkenti a migránsok fogadását, Horvátországnak nincs más választása, mint hogy meggátolja az illegális bevándorlók Szerbiából való beáramlását az országba, ebben az esetben pedig akár kerítést is hajlandó építeni szerbiai határán - írta a Jutarnji List című horvát liberális napilap kedden.

A lap jól értesült, kormányközeli forrásra hivatkozva azt írta, a tervek már elkészültek, és a kerítés akár tizennégy nap alatt elkészülhet.

Amennyiben Horvátország lezárja határát Szerbiával, a migránsok nagy valószínűséggel Románia felé veszik az irányt, ahonnét ismét be tudnak majd jutni Magyarország területére, mert erre a határára nem építtetett kerítést a magyar kormány, majd onnan folytatják útjukat Ausztria felé - fejtette ki a lap.

Második lehetőségként a lap forrásai azt vázolják fel, hogy a migránsok Bosznia-Hercegovinán keresztül mennének Horvátországba, de ennek kisebbbnek tartják a valószínűségét, mert túl nehéz terepet kellene bejárniuk az illegális bevándorlóknak. Az újság forrásai mindazonáltal megjegyezték, ha mégis ez valósulna meg, Horvátország nehézségekkel találná magát szembe, mert ezer kilométeres határa van Boszniával, amelyet nehezen tudna hatékonyan ellenőrizni.

A Vecernji List, a legolvasottabb horvát napilap arról írt, hogy Ranko Ostojic horvát belügyminiszter találkozót kért szerb kollégájától, Nebojsa Stefanovictól.

A lap arra következtet, hogy a horvát belügyminiszter arra fogja kérni Szerbiát, csökkentse a migránsáradatot, és nyisson egy új, keleti útvonalat is, Románia és Bulgária felé.

Ha Ausztria és Németország lezárja határait a migránsok előtt, Horvátország is megteszi ezt - írta a lap, majd felvázolta ugyanazt a forgatókönyvet, mint a Jutarnji List, vagyis, hogy a migránsok ez esetben Románián és Magyarországon keresztül próbálnak majd meg Nyugat-Európába jutni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.