Illegális bevándorlás

Durva, ami a drávamagyaródi horvát-szlovén határátkelőnél volt - képek!

Pattanásig feszült volt eleve a helyzet a határ horvát oldalán, a migránsokat elcsigázta a szakadó eső, illetve a metsző hideg, erre jött az, hogy lezárták a határokat.

2015.10.19 18:52MTI
MTI Fotó: Varga György

Embertelen körülmények között várta több száz migráns a drávamagyaródi (Trnovec) horvát-szlovén határátkelőnél, a senki földjén rekedve, hogy a szlovén hatóságok beengedjék őket Szlovéniába. Szerencsére az óta már átengedték őket >>>

Az emberek összezsúfolódtak a zuhogó esőben a határátkelő horvát oldalán, az állomást fedő tető alatt, akik pedig nem fértek be, már kora reggel óta - gyakran egy szál ingben - áznak a 7-8 fokos időben.

Ez a helyzet azt követően állt elő, hogy a szlovén hatóságok arra hivatkozva, miszerint Ausztria korlátozta a menekültek befogadását, egyszer csak leállították a migránsok átvételét Horvátországtól.

MTI Fotó: Varga György


MTI Fotó: Varga György

Ugyanakkor egy kordont is felállítottak az átkelő szlovén oldalának bejáratánál. Emiatt a Horvátországból érkező migránsok, akiket vonattal szállítottak a határtelepülésre, nem jutottak át Szlovéniába, ám a visszavezető utat ugyancsak kordonokkal zárták el előlük a horvát oldalon a hatóságok, és rendőrsorfal állt fel a kerítés horvát oldalán. Így a menekültek a két ellenőrző pont közé szorultak. A horvát rendőrök eredetileg a határállomást fedő tetőtől távolabb állították fel a kordont, ám így az összes menekültnek, közöttük sok gyereknek a szünet nélkül zuhogó esőben kellett volna várakoznia. Ezért a kerítést később hátrébb hozták Horvátország felé.

MTI Fotó: Varga György

Sokan úgy próbálnak felmelegedni, hogy felborítják a határállomáson található fémkonténereket, és azokban gyújtanak tüzeket. Így óvják a lángokat a zuhogó esőtől. Mindennek nyomán sűrű, fojtogató füst terjeng a terület felett, amely sokszor az esővédő tető alá is beszorul.

Sokan didergő, fagyoskodó gyerekekre panaszkodnak, ezért a vöröskereszt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának aktivistái takarókat osztanak a helyszínen. Időközben megjelentek a területen a segélyszervezetek is, amelyek étellel-itallal látják el a bőrig ázott menekülteket.

MTI Fotó: Varga György


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.