Elszigetelés

Távol tartják a kínai katonákat a külföldi NGO-któl

A szeptember elsejétől érvényes határozattal azt kívánják megelőzni, hogy illetéktelen csoportok, illetve hálózatok épüljenek ki a hadsereg keretein belül.

2015.10.14 03:30MTI

A kínai katonáknak megtiltották, hogy csatlakozzanak külföldi alapítású nem kormányzati, civil szervezetekhez (NGO) - közölte a kínai média a hadsereg lapjának információira hivatkozva.

Kivételt csak abban az esetben tehetnek, ha kifejezetten ezt a feladatot kapják - derült ki a Népi Felszabadító Hadsereg napilapjának összeállításából.

Az állomány oktatását felügyelő illetékes elmondta, az effajta szerveződésekbe való belépés "politikailag érzékeny" kérdés és ezért annak jóváhagyása előtt szigorú ellenőrzés szükséges. Hozzátette: a szabályok megsértése esetén határozottan fel kell lépni.

A szeptember elsejétől érvényes határozattal azt kívánják megelőzni, hogy illetéktelen csoportok, illetve hálózatok épüljenek ki a hadsereg keretein belül - fogalmaztak a lapban. Az intézkedés kiterjed minden olyan hazai szervezetre, egyesületre is, amely nem rendelkezik a polgári ügyek minisztériumának engedélyével, így kutatóközpontokra és szabadidőklubokra is.

A témában kedden kommentárt közölt a Global Times című napilap, amely a külföldön legálisan működő NGO-k és nonprofit szervezetek között példaként sorolt fel különböző szövetségeket, egyesületeket, alapítványokat, kereskedelmi kamarákat, akadémiai társaságokat és kutatóintézeteket.

A lap pekingi szakértője, Szung Csung-ping szerint példák bizonyítják, hogy sok külföldi NGO feladata katonai információk begyűjtése oly módon, hogy kínai katonákat szerveznek be, miközben "agymosásukkal" is próbálkoznak. Mindazonáltal Fang Kung-bin, a védelmi egyetem professzora megjegyezte, a katonák külföldi eredetű szervezetekbe történő belépése nem gyakori jelenség Kínában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.