Illegális bevándorlás

Szlovénia is összeomlástól tart

A Németországban kialakult migránsválság kezelésére Szlovéniában is biztonsági őröket keres egy német vállalat.

2015.10.12 15:00MTI

A németországi menekültszállások védelmét ellátó Pond vállalat a növekvő migrációs nyomás miatt 9000 új munkahelyet hirdetett meg több országban, köztük Szlovéniában is, amiből a szlovén média arra a következtetésre jutott, hogy Németország nem fogja a közeljövőben lezárni határait.

Ljubljana ugyanakkor nagy figyelemmel kíséri a régióban zajló eseményeket. Főleg attól tart, hogy Magyarország lezárja a magyar-horvát zöldhatárt, és ebben az esetben a Horvátországba érkezett migránsok Szlovénia felé veszik az irányt.

Ranko Ostojic horvát belügyminiszter korábbi kijelentését, hogy - amennyiben Magyarország a jövőben nem engedi be a migránsokat a területére, Horvátország Szlovénia felé irányítja őket, és erről operatív szinten már megállapodás született a szlovénekkel - nem erősítette meg a szlovén kormány, csupán annyit közölt, hogy erről még tárgyalnak.

A szeptember közepén rövid időre Szlovéniát is sújtó migránsválság tapasztalatai alapján - amikor Horvátországból 4000 bevándorló lépte át a Harmica és Bregan közötti határt - több újságíró is felvetette, hogy Ljubljana mennyire van erre felkészülve.

A Delo című ljubljanai napilap hétfőn arról írt, hogy Szlovénia továbbra is hatékonyan kívánja ellenőrzi a schengeni övezet határát, ahol (a szlovéniai szakaszon) jelenleg 2300 rendőr áll szolgálatban, azaz a szlovén rendőrség teljes létszámának harmada.

Egy meg nem nevezett szlovén rendőrségi forrásra hivatkozva a lap azt írta, hogy a rendőrséget személyi állományának alacsony létszáma és technikai felszereltsége nem teszi alkalmassá a feladat ellátására.

A forrás szerint a szlovén-horvát határon, amely egyben a schengeni övezet külső határa, a "teljesítőképesség felső határát" súrolják lehetőségeik, amelyek újabb migránshullám érkezése esetén "néhány napon vagy akár órán belül is kimerülnek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.