Illegális bevándorlás

Párizs szerint rossz ötlet az európai migrációs adó

Rossz ötletnek tartja Michel Sapin francia pénzügyminiszter egy olyan európai adó bevezetését a menekülthullám kezelésére, amelyről a német sajtóban jelentek meg találgatások az elmúlt hétvégén.

2015.10.12 14:40MTI

"Rossz ötletnek tűnik. A menekültek befogadását természetesen finanszírozni kell. De a szóban forgó összegeket, úgy vélem, képesek vagyunk megtakarításokkal előteremteni" - mondta hétfőn a francia tárcavezető a France Info francia hírrádióban.

Angela Merkel német kancellár már vasárnap kizárta egy adóemelés lehetőségét a menekültválsággal összefüggésben, miután a Süddeutsche Zeitung című német lap szombaton úgy értesült, hogy a német kormány és az Európai Bizottság egy szolidaritási hozzájárulás bevezetéséről tárgyal.

"Én úgy értelmeztem, hogy ezt már szerencsére cáfolták, mert ha minden egyes alkalommal egy problémát új adó bevezetésével akarunk megoldani, akkor biztos, hogy érthetetlenné tesszük azt az emberek számára" - mondta a francia pénzügyminiszter.

A Süddeutsche Zeitung szerint Berlin és Brüsszel arról egyeztetett, hogy a menekültválság kezeléséhez az európai büdzsé bevételeit egy szolidaritási adóval kellene megemelni, amelyet az üzemanyagra vagy a forgalmi adóra vetnének ki. Hasonló rendszert vezettek be a német újraegyesítés után a nyugati oldalon a keletnémetek felzárkóztatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.