Összefogás

Készül a székely határ kivilágítása

Székelyföldön a magyar pártok és politikai szervezetek összefogásával készülnek arra, hogy október 24-én este őrtüzekkel és az ég felé irányított fénycsóvákkal világítsák ki a történelmi régió határait.

2015.10.12 13:59MTI

A tiltakozás előkészületeiről szóló hétfői sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón mindhárom magyar párt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei vezetője támogatásáról biztosította a szervező Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT).

Tamás Sándor megyei RMDSZ-elnök kijelentette: a határok kivilágítását nem napi politikai kérdésnek, hanem nemzeti ügynek tekintik, melyben az SZNT mellett állnak. Mindezt annak ellenére teszik, hogy nehezményezik az SZNT-nek az EMNP melletti politikai szerepvállalását a tavalyi államfőválasztás idején.

"Székelyföldön a 157 települési önkormányzatból 150-et RMDSZ-es polgármesterek vezetnek, és a két megyei önkormányzat élén is RMDSZ-es politikusok állnak. Székelyföld ügye, ha úgy tetszik, az RMDSZ tisztségviselőinek a vállán nyugszik" - jelentette ki a sajtótájékoztató után az MTI-nek adott nyilatkozatában Tamás Sándor. A politikus hozzátette, hogy az RMDSZ színeiben megválasztott polgármesterek tevőlegesen is részt vállalnak a határok kivilágításának a szervezésében.

Balázs Attila, az EMNP és Kulcsár Terza József, az MPP Kovászna megyei elnöke is azt hangoztatta, hogy nemzeti ügyekben nincs helye a pártok közötti vitának.

Gazda Zoltán, a tiltakozás fő szervezője elmondta, hogy az elmúlt hetekben Székelyföld szinte valamennyi határközségének az elöljáróival, lelkészeivel tárgyaltak, valamennyi településen bejelentették a demonstrációt, mely 17 óra 30 perckor mindenütt ökumenikus istentisztelettel kezdődik, a határok kivilágítására pedig 18 óra 45 perctől 19 óráig kerül sor.

Ferencz Csaba, az SZNT alelnöke a sajtótájékoztató után az MTI-nek elmondta, hogy valamennyi helyszínen lesz tűzfelelős, aki az őrtűz eloltásáért felel majd. Ferencz Csaba hozzátette, hogy a csendőrség máris érdeklődött a megmozdulás részletei felől, de hatósági gáncsoskodást eddig nem tapasztaltak.

Egy korábbi sajtótájékoztatón Izsák Balázs SZNT-elnök elmondta, a megmozdulás elsődleges célja, hogy közösségi élményt adjon a résztvevőknek. Ugyanakkor azt kívánják tudatosítani általa, hogy a székely zászló mellett Székelyföld körvonala is jelkép, és meg akarják mutatni, hogy Székelyföld körvonala nem azonos a román kormány által javasolt közép-régió körvonalával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.