Közel-Kelet

18 éves palesztin merénylőt lőttek le Jeruzsálemben

Az izraeli biztonsági erők lelőttek egy palesztin merénylőt hétfő reggel Jeruzsálem óvárosánál; a támadó meg akart késelni egy határőrt.

2015.10.12 12:13MTI

A tizennyolc éves palesztin merénylő az óváros oroszlános kapuja mellett, a muzulmán temető felől közelítette meg a határőrt. Zsebre tett kézzel közeledett hozzá, ezért a helyszínen lévő rendőrök gyanúsnak vélték, és felszólították, hogy vegye ki a kezét a zsebéből. Ekkor a fiatal férfi megpróbálta leszúrni a kapunál őrködő határőrt, de kése beakadt a védőmellénybe. A határőrnek nem esett baja, egy rendőr pedig lelőtte a támadót. A palesztin férfit később azonosították.

A hetek óta tartó erőszakhullámban eddig legalább huszonöt palesztin halt meg, köztük kilenc merénylő, akiket támadásuk közben lőttek le a biztonsági erők fegyveresei. Az erőszakos cselekményekben öt izraelit öltek meg.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemben és Ciszjordániában kövekkel és gyújtópalackokkal dobálják az izraeli fegyvereseket, illetve jobbára egyedül hajtanak végre késeléses támadásokat izraeliek ellen.

Az izraeli kormány a palesztin vezetők uszítását tekinti a lázongások kiváltó okának, és az utóbbi napokban megkezdték az Izraelben működő Iszlám Mozgalom iszlamista szervezet törvényen kívül helyezésének előkészítését. A palesztinok szerint az erőszakhullám hátterében az áll, hogy Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.