Kettős robbantás

Tovább nőtt az ankarai merénylet halálos áldozatainak száma

97-en vesztették életüket a támadásban.

2015.10.12 11:07MTI

Tovább emelkedett a hét végi ankarai kettős robbantás halálos áldozatainak száma, a török kormány hétfői közlése szerint 97-en vesztették életüket a támadásban.

A török hatóságok közben beszámoltak arról, hogy a rendőrség egy rajtaütés során a dél-törökországi Adana városában őrizetbe vett négy embert, akik gyaníthatóan az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet tagjai. Az nem derült ki a hétfői tájékoztatásból, hogy a rendőri intézkedésnek köze van-e a fővárosi kettős merénylethez.

A támadások elkövetőjeként eddig egyetlen csoport sem jelentkezett, de korábban nevük elhallgatását kérő török biztonsági források azt közölték, hogy az első jelek szerint az Iszlám Állam követte el a robbantásokat. A szombati kettős merénylet - mint mondták - ugyanis hasonlatosságot mutat a szíriai-török határ közelében, Suruc városában júliusban végrehajtott, 33 ember életét kioltó öngyilkos támadással.

A suruci merényletért szintén az Iszlám Államot nevezték meg felelősként. Ankarában szombaton egy békemeneten történt kettős robbantás, amely a legfrissebb adatok szerint 97 halálos áldozatot követelt, és legalább 160 embert megsebesített.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vasárnap azt közölte, hogy adataik szerint 128-an vesztették életüket a terrortámadásban. A béketüntetést a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására szervezték.

A felvonulásnak az lett volna a célja, hogy a törökországi kurd lázadók és a török biztonsági erők között kiújult erőszak leállítására szólítson fel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.