Hadihajó

Egyiptomba mennek az oroszoknak szánt francia Mistralok

Kairóban szombaton aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Egyiptom vásárolja meg az eredetileg Oroszországnak szánt két francia Mistral típusú hadihajót.

2015.10.10 15:20MTI

Az egyezséget Manuel Valls francia miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő jelenlétében szentesítették. Francia kormányközeli források szerint a hadihajókért Kairó 950 millió eurót fizet, jelentős szaúdi támogatással.

Valls Egyiptomban kezdte meg szombaton közel-keleti útját, amely során Jordániába és Szaúd-Arábiába is ellátogat.

A katonai helikopterek szállítására alkalmas Mistralokat a 2011-ben aláírt megállapodás ellenére Párizs nem volt hajlandó leszállítani Moszkvának az ukrán válságból fakadó diplomáciai ellentétek miatt. A megállapodást augusztus elején bontotta fel a két ország.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.