Illegális bevándorlás

Megszigorították a cseh-osztrák határ őrizetét

Csehország szombaton megerősítette a cseh-osztrák határ őrizetét. Kora reggel óta az összes határátkelőn szúrópróbaszerűen ellenőrzik az áthaladó gépkocsikat és járőröznek a zöldhatáron is.

2015.10.10 10:47MTI

A cseh-osztrák határon lévő összesen húsz átkelő közül szeptember közepétől 14 helyen végeztek eddig is szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a csehek, ezeket most gyakoribbá tették és az összes cseh-osztrák határátkelőre, illetve a zöldhatárra is kiterjesztették.

Az idegenrendészetet az állami rendőrség embereivel erősítették meg a határátkelőkön. Katerina Rendlová, az idegenrendészet szóvivője közölte, hogy az eddigi 200 rendőr helyett szombat reggel óta 720 rendőr teljesít szolgálatot a cseh-osztrák határokon. A védelmi tárca ugyanakkor bejelentette, hogy a hadsereg három kaszárnyában 650 katonát állomásoztat a cseh-osztrák határ közelében, akik szükség esetén két órán bevethetőek a határőrizetbe.

"Az ellenőrzéseket a kisebb határátkelőkre is kiterjesztettük. Biztosak akarunk lenni abban, hogy a migránsok ezeket sem használják az országba való bejutásra" - jelentette ki a szóvivő. Megjegyezte: a cseh rendőrség tapasztalatai szerint a migránsok kis csoportokban, autókban, autóbuszokban vagy gyalog próbálkoznak meg bejutni Csehországba. A vonatokat már nem igen használják, mert ott nagyobb az ellenőrzés.

A cseh belügyi tárca szerint a határőrizet megerősítésének célja, hogy a hatóságok nagyobb áttekintést kapjanak az illegális bevándorlók mozgásáról. Prága attól tart, hogy a térségben lévő más államok határainak fokozatos lezárásával a menekültek a jövőben Csehországon keresztül próbálkozhatnak meg eljutni Németországba. Az illetékesek hangsúlyozzák, hogy a cseh-osztrák határ őrzésének megerősítése összhangban van a schengeni egyezményekkel. Csehország kész arra, hogy a maga részéről még tovább szigorítsa a cseh-osztrák határ őrzését, és megakadályozza az esetleg menekültekkel teli vonatszerelvények áthaladását is Csehországon - magyarázta korábban a belügyi tárca szóvivője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.