Idén már biztos nem

Az oroszok nem engedik be az ukrán teherautókat

Oroszország nem engedélyezi a területére való belépést az ukrán áruszállító teherautóknak az év utolsó negyedévére.

2015.10.09 20:19MTI

Az ukrán infrastrukturális közleménye szerint a szükséges engedélyeket nem kapták meg az orosz hatóságoktól. Ennek értelmében az ukrán teherszállítók nem léphetnek be Oroszország területére.

A nemzetközi közúti fuvarozáshoz szükséges engedélyeket az ukrán infrastrukturális minisztériumhoz juttatják el az adott országok, a tárca pedig továbbítja a gépjárművezetőknek a külföldi országok területére való belépéshez. Az UNIAN ukrán hírügynökség megjegyezte, Németország és Kazahsztán a múlt hónapban megadta a nemzetközi áruszállításra vonatkozó engedélyeket Ukrajnának.

Ukrán aktivisták szeptember közepén "blokád" alá vették a Krímbe vezető utakat a félsziget és a dél-ukrajnai Herszon megye közötti közigazgatási határon, hogy megakadályozzák az áruszállítást az Oroszország által bekebelezett területre. Az akciót a krími tatárok kezdeményezték, hozzájuk más ukrán szervezetek önkéntesei is csatlakoztak. Az ukrán határvédelmi források elmondása szerint a blokád ideje alatt egy teherautó sem lépett be az Oroszország által elcsatolt félszigetre.

A vízszállításon kívül jelentős részben Herszon megyén keresztül történik a félsziget áramellátása is. Refat Csubarov, a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testülete, a medzslisz elnöke kijelentette, hogy a blokádot a félsziget áramellátására is ki kívánják terjeszteni.

Korábban Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő bejelentette: Ukrajna megtiltotta az Aeroflot és a Transzaero orosz légitársaságoknak a berepülést Ukrajnába. Egyidejűleg megtiltotta az orosz légitársaságoknak azt is, hogy átrepüljenek Ukrajna területe felett. A tilalom október 25-én lép életbe.

Makszim Szokolov orosz közlekedési miniszter az ukrán lépésre reagálva közölte, amennyiben ezek a szándékok megvalósulnak, Oroszország hasonló intézkedéseket hoz. Ez akár azt is jelentheti majd, hogy teljesen leáll a légi közlekedés a két ország között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.