Illegális bevándorlás

10 ezer menekült érkezett Macedóniába az utóbbi 24 órában

Újabb jelentős menekülthullám érte el Macedóniát: az utóbbi 24 órában mintegy 10 ezer ember lépte át illegálisan az ország Görögország felőli határát.

2015.10.09 19:33MTI

Az AFP francia hírügynökség megjegyezte, ez még nem számít rekordnak, szeptember elején volt olyan nap, hogy egy nap alatt 12 ezer migráns érkezett a nyugat-balkáni országba.

"Ez a hatalmas menekültáradat a következő napokban is folytatódni fog" - hangsúlyozta Ivo Kotevski macedón belügyi szóvivő. Az illetékes hozzátette, hogy a helyzet kezelésére minden elérhető rendőri egységet mozgósítottak. Az utóbbi időszakban naponta átlagosan 3-5 ezer migráns érkezett Macedóniába.

Az európai uniós tagállamok határellenőrzési ügynökségének (Frontex) legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába. Az érkezők több mint fele a Törökországból induló, majd Görögországon, a Nyugat-Balkánon és Magyarországon keresztül vezető, úgynevezett "nyugat-balkáni útvonalat" választja.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb adatai szerint - a líbiai partok felől érkezőkkel együtt - idén a 700 ezret is elérheti a Földközi-tenger térségén át Európába érkező menekültek száma, s várhatóan jövőre sem fog mérséklődni a menekültáradat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.