Illegális bevándorlás

Milanovic: a horvát államfőnek nem kellene a nemzeti ünnepen Magyarországon tartózkodnia

"Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfőnek nem kellene most Magyarországon tartózkodnia, itthon kellene lennie, amikor Horvátország a függetlenség 24. évfordulóját ünnepli."

2015.10.08 19:12MTI

Zoran Milanovic horvát kormányfő, miniszterelnök a parlament ünnepi ülése után nyilatkozva méltatta az október 8-i évforduló jelentőségét, majd élesen kritizálta az államfőt, amiért az jelenleg külföldön tartózkodik.

Beszélt arról a horvát különvonatról is, amely szeptember 18-án - előzetes bejelentés és engedély nélkül - 36 horvát rendőrrel és 1059 migránssal érkezett Magyarországra, a magyarbólyi vasútállomásra, és amely október 8-án délelőtt visszatérhetett Horvátországba.

A magyar Kormányzati Információs Központ csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleményben azt írta: a horvát elnök kérésére a kormány úgy döntött, hogy a vonatszerelvény visszatérhet a szomszédos országba.

Milanovic úgy véli: ez nem a horvát államfő érdeme, erről már egy hete megállapodott a magyar és a horvát rendőrség vezetője Letenyén. Milanovic szerint a magyarok "ellopták" a horvát vasutak (HZ) tulajdonát, amiért a társaság kártérítést fog követelni. Ha már a "visszaadásról" van szó - mondta -, arról kellett volna inkább beszélgetni, hogy "mikor adják vissza az INA olajipari vállalat irányítási jogát".

"Én a kétoldalú igazságügyi együttműködésről tárgyaltam volna, arról, hogy a Mol elnöke a horvát bíróság jogerős ítélete szerint 10 millió euróval vesztegette meg a volt horvát kormányfőt, hogy a magyar olajipari társaság irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett" - hangoztatta.

A Mol Nyrt. számos alkalommal visszautasította a volt horvát kormányfő, Ivo Sanader perében elhangzottakat, és közölte: soha nem korrumpált egyetlen politikust sem, és nem adott pénzt azért, hogy megszerezze az INA-ban az irányítási jogokat. A horvát alkotmánybíróság az idén júliusban hatályon kívül helyezte az erre vonatkozó jogerős ítéletet és újratárgyalást rendelt el az ügyben.

A migránsválsággal kapcsolatban a kormányfő ismét kijelentette: hogy Horvátország nem fog kerítést építeni.

"Könnyű felhúzni egy drótkerítést, Horvátország két hét alatt elkészülne vele, de én nem akarok ilyen Európában élni" - hangsúlyozta.

Milanovic szerint szögesdrótot húzni két európai uniós tagállam közé "nem normális dolog", s úgy marad majd fenn a történelemben, mint a 21. század legnagyobb "gyalázata és szégyene". A horvát kormányfő kifejtette: Magyarország és a budapesti politikai elit olyan játékot játszik, amely neki emberileg nem tetszik és amely ellen szavakkal fog harcolni.

Ez nem Európa - mondta. "Nem akarom, hogy ilyen schengeni térséghez csatlakozzon Horvátország" - tette hozzá.

Zoran Milanovic leköszönő szociáldemokrata miniszterelnök és a jobbközép konzervatív párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) által jelölt Kolinda Grabar-Kitarovic államfő között utóbbi januári beiktatása óta feszült a viszony, és a november 8-ra kiírt parlamenti választások miatt még feszültebbé vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.