Aktuális

A francia elnök a rasszizmussal szembeni közöny veszélyeire figyelmeztetett

A migránsválság kapcsán gyakorivá váltak a vitatott megszólalások a francia közéletben.

2015.10.08 17:08MTI

"A köztársaság nem ismer sem fajokat, sem bőrszínt. Nem ismer el közösségeket. Csak szabad és a jogaikban egyenlő állampolgárokat ismer. És ebből nem engedünk" - mondta csütörtökön Francois Hollande köztársasági elnök a dél-franciaországi Aix-en-Provence melletti Milles táborban, a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem emlékmúzeumában tartott beszédében. A második világháború alatt itt egy olyan internálótábor működött, ahonnan vonatokkal szállították a zsidókat a haláltáborokba.

Hollande elsősorban Nadine Morano jobboldali európai parlamenti képviselő, volt városügyi államtitkár szavaira reagált, aki egy múlt heti televíziós műsorban azt mondta, hogy Franciaország "fehér fajú ország, amely befogad külföldi embereket".

"Ami itt történt (a második világháborúban), az egy lassú kisiklás eredménye, egy olyan folyamaté, amely a demokratikus gátakat egymás után törte át" - hangsúlyozta Francois Hollande az emlékhelyen. Az első kisiklás szerinte "szavakkal történt az 1930-as években, amikor elfogadottá, sőt mindennapossá vált megvetően és gyűlölködve beszélni azokról, akik mások voltak. Elfogadottá vált, hogy cikkek és pamfletek sorában sértegették és megvetették a zsidókat és a külföldieket" - emlékeztetett az államfő.

Francois Hollande bejelentette, felkérte az igazságügyi minisztériumot, hogy az év végéig készítsen elő egy törvénytervezetet, amely "minden rasszista vagy antiszemita sugallatot" büntetendő súlyosbító körülményeknek fog tekinteni, "bárki is mondta azt".

Több napig tartó polémia után a legnagyobb ellenzéki párt, a Nicolas Sarkozy volt államfő vezette jobbközép Köztársaságiak választási bizottsága úgy döntött: Nadine Morano - aki nem kívánt elnézését kérni a kijelentésért - nem vezetheti a párt kelet-franciaországi listáját a decemberi regionális választásokon. Elemzők számára ugyanakkor meglepetést okozott a döntés, ugyanis a képviselőnőt megelőzően párttársai már használtak erősebb kifejezéseket a migránsválság kapcsán. Nicolas Sarkozy például csőtöréshez hasonlította az Európát elérő migránshullámot, Christian Estrosi, Nizza polgármestere pedig az "ötödik (iszlamista) hadoszlop" veszélyéről beszélt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.