Illegális bevándorlás

A német elnök a humanitárius kihívásra hívta fel a figyelmet Washingtonban

Joachim Gauck német államfő Washingtonban reményét fejezte ki, hogy nemcsak Európa, hanem az Egyesült Államok is elismeri, "jelentős humanitárius kihívást" jelent a migrációs válság kezelése, és hogy nemcsak az országukból elmenekültek számára, de a probléma kiváltó okaira is sikerül megoldást találni.

2015.10.08 07:11MTI

Gauck akkor beszélt erről, amikor a Fehér Házban fogadta őt Barack Obama amerikai elnök szerdán. A német államfő rámutatott, hogy a szíriai válságra még nem sikerült megfelelő választ találni, és hogy Németország nehéz helyzetbe került a nagyszámú menekült beáramlása miatt.

Elmondta, hogy Németország a történelméből adódóan nagy készséget mutat arra, hogy menedéket ajánljon azoknak, akiknek nagy szükségük van erre, és hogy ez a kérdés mind a hazájában, mind Európában a politikai napirend élére került.

Joachim Gauck megemlékezett azokról az amerikaiakról, akik hetven évvel ezelőtt életüket adták Németország felszabadításáért, és méltatta azt a támogatást, amelyet a német újraegyesítés ügye George H. W. Bush akkori elnöktől és más amerikaiaktól kapott. Mindezért a német elnök háláját fejezte ki.

Barack Obama kitért rá, hogy Németország, az Egyesült Államok "egyik legerősebb" és "hihetetlenül fontos" szövetségese nemrégiben emlékezett meg újraegyesítésének negyedszázados évfordulójáról, amely nemcsak a németek, de Európa, a transzatlanti kapcsolatok és az egész világ szempontjából fontos volt.

Méltatta a német elnöknek a kétoldalú kapcsolatok fontossága, valamint a tolerancia, a demokrácia, az emberi jogok, a szabadság, valamint több nemzetközi kérdés, így Szíria, a menekültválságra adandó emberséges válasz és az Irán atomfegyverhez jutásának békés úton való megelőzése ügyében elhangzott megnyilvánulásait.

A nap folyamán később Gauck és John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője a külügyminisztérium épületében a berlini fal egy Washingtonba szállított darabjánál emlékeztek a német újraegyesítésre.

A falszakaszon, amely végső helyét a 2017-ben megnyíló amerikai diplomáciaközpontban nyeri majd el, szerepel Gauck és az idősebb Bush exelnök aláírása, valamint Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök-pártfőtitkár, Lech Walesa volt lengyel elnök és Szolidaritás-vezető, Angela Merkel jelenlegi és Helmut Kohl volt német kancellár, valamint James A. Baker volt amerikai külügyminiszter kézjegye is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.