Illegális bevándorlás

A szlovák államfő a pozsonyi kormány migránspolitikáját bírálta

Szlovákia a migránsválság kezelésekor "félregombolta a kabátját".

2015.10.07 20:54MTI

A pozsonyi kormány migránspolitikáját bírálta Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök szerdán a törvényhozás előtt mondott beszédében, Robert Fico kormánypártjának több képviselője viszont reagálásában az államfőt illette kritikával.

Parlamenti beszédében Andrej Kiska - utalva a pozsonyi kormánynak a migránskvótákat elutasító álláspontjára - úgy fogalmazott: Szlovákia a migránsválság kezelésekor "félregombolta a kabátját", és így nevetség tárgyává vált az európai és világsajtóban. Kifejtette: véleménye szerint a migránsokról Szlovákiában zajló politikai párbeszédben túl erős hangszínben jelentek meg olyan vélekedések, amelyek szították az emberek migránsoktól való félelmeit, ugyanakkor azok a hangok sem voltak ritkák, amelyek azt próbálták elhitetni, hogy szinte az összes migráns gazdasági spekuláns és csupán a kényelmesebb élet reményében érkezik.

Az államfő a migránskvótákra utalva többször is hangot adott azon nézetének, miszerint a szlovák kormányzat "elveszítette azt a harcot, amelyet a 120 ezer háború elől menekülő ember elosztására hivatott mechanizmussal szemben vívott". Megjegyezte: a migránsok kvóták alapján való elosztását korábban maga is "szerencsétlen ötletnek" nevezte, és már akkor azon a véleményen volt, hogy Szlovákiának önkéntesen és kezdeményezőként kellett volna felajánlania a segítségét. Hozzátette: úgy véli, míg Szlovákiában a kvóta kifejezés elfedte azt, hogy annak hátterében szerencsétlen emberi sorsok állnak, addig Európa nagyobb részében ez nem így történt, s ott az országok vezetőinek és lakosainak nagyobb része továbbra is úgy véli, hogy segíteni kell a "háború és az erőszak elől menekülőknek".

A szlovák államfő a pozsonyi törvényhozásban elmondott beszédére - a külföldi úton lévő Robert Fico miniszterelnök helyett - a kormány részéről elsőként Robert Kalinák belügyminiszter reagált, aki sajnálatának adott hangot amiatt, hogy Andrej Kiska nem támogatja Szlovákia migránsválság kezelésével kapcsolatos álláspontját. "Úgy gondolja, hogy el kellene fogadnunk a kvótákat, én viszont úgy gondolom, hogy az káros lenne. Nem szabad veszélybe sodorni az ország érdekeit, mert néhány év múlva aztán rácsodálkozhatnánk a kialakult helyzetre" - nyilatkozta Kalinák a TASR közszolgálati hírügynökségnek.

Reagálásában a belügyminiszter megismételte korábban többször kifejtett véleményét, amely szerint a migránsok túlnyomó többsége gazdasági bevándorló, majd hozzátette: újabban már az Európai Bizottság is "óvatosabban kezeli" a kötelező kvótákat, Pozsony pedig határozottan ellenzi a hamis gesztusokat.

A szlovák államfő parlamenti beszédére viszonylag kemény hangnemben reagált Lubos Blaha, a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának kormánypárti elnöke, aki a Sita hírügynökségnek nyilatkozva Kiska beszédéről azt mondta: az úgy hangzott, mintha egy más ország nagykövetségén írták volna. Blaha hangsúlyozta: szomorú, hogy Kiska azzal vádolta meg az ország polgárait, hogy hiányzik belőlük a szolidaritás, mert ezzel - ahelyett, hogy kiállt volna a Szlovákia érdekei mellett - hátat fordított az ország lakosságának. "Mi valós szolidaritást akarunk, és több józan észt, ez utóbbiról azonban beszédében Andrej Kiska már letett" - jegyezte meg a bizottsági elnök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.